Альдгельм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альдгельм
Народився 639
Вессекс
Помер 25 травня 709[1]
Дултінгd, Мендіпd, Сомерсет[d], Сомерсет, Англія
Поховання Вілтшир
Країна  Англія
Діяльність поет, католицький священник, письменник, католицький єпископ
Вчителі Теодор Кентерберійський, Святий Адріан Кентерберійський і Мелдубd
Знання мов латина[2]
Посада абат, roman catholic bishop of Salisburyd і єпископ[2]
Конфесія католицька церква[3]

Альдгельм (англ. Aldhelm, давн-англ. Ealdhelm; бл. 639, Вессекс — 25 травня 709) — церковний діяч, вчений, поет, ерудит часів англосаксонської Англії. Відомий також як Альдгейм Мальмсберійський.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного саксонського роду. Народився близько 639 року в королівстві Вессекс, можливо був родичем правлячої династії. 650 року під час окупації Вессексу військами Мерсії переховувався у монастирі Мальмсбері в Селвудському лісі. У 654 або 655 році поступив у школу ченця Майлдуба.

660 року залишився поза конфліктом між королем Кенвалом і єпископом Агільбертом. 661 року став ченцем в монастирі Мальмсбері. 669 року став придворним кліриком єпископа Леутера. 670 року призначається офіційним легатом до кентерберійського архієпископа Теодара. Став учнем Адріана, голови Кентерберійської римської школи.

675 року став абатом Мальмсберійського монастиря. Впровадив тут бенедиктинський статут, домігшись обрання абата власне ченцями. Сприяв розбудові монастиря, збільшенню кількості ченців. 685 року заснував церкву в Фрумі (сучасне графство Сомерсет). Між 690 та 695 роками здійснив поїздку до Риму, де отримав від папи римського Сергія I дозвіл на заснування в Фрумі монастиря.

Водночас активно листувався з королями Англії та Ірландії, а також відомими вчителями та церквоними діячами. Брав участь у синоді з церквоними діячами Думнонії, зрештою переконавши короля Герайнт ап Донарта прийняти римський варіат счислення та святкування Різдва.

Близько 705 року став першим єпископом Шербурна. Поступаючись зверненням ченців залишився також абатом Мальмсберійського монастиря. Багато зробив для розвитку єпархії. В Шербурні звів собор. Помер 709 року. Його визнано святим римсько-католицькою церквою.

Творчість[ред. | ред. код]

У 670-х роках створив поетичний цикл «Загадок» («Енгім»), що складається зі 100 невеличких творів створених гекзаметром. Створено під впливом навчання в Кентерберійській школі та вторчості Сімфосія, поета Західної Римської імперії. Змістовно і жанрово «Загадки» Альгельма схожі на байки Флавія Авіана, твори Авсонія, «Епіграми» Євгена Толедського. Охоплюють біблійні, міфологічні, природничі, космічні, біологічні, людські, технічні питання. Багато використанно відомостей з християнської патристики.

В його доробку також є прозорові твори «Трактат пром етри, загадки та кроках правил», «Хвала незайманості», збірка «Церковні присивяти», а також численні листи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Orchard A. The Poetic Art of Aldhelm. — Cambridge: Cambridge University Press, 1994. — 314 p. — ISBN 052145090X.
  • Gwara, Scott (ed.), Aldhelmi Malmesbiriensis Prosa de virginitate: cum glosa latina atque anglosaxonica, 2 vols, Corpus Christianorum, Series Latina, 124, 124a (Turnhout: Brepols, 2001).

Примітки[ред. | ред. код]