Альзакола білоброва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альзакола білоброва
Білоброва альзакола (підвид C. l. leucophrys)
Білоброва альзакола (підвид C. l. leucophrys)

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Альзакола (Cercotrichas)
Вид: Альзакола білоброва
Cercotrichas leucophrys
(Vieillot, 1817)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Erythropygia zambesiana
Erythropygia ruficauda
Erythropygia leucophrys
Посилання
Вікісховище: Cercotrichas leucophrys
Віківиди: Cercotrichas leucophrys
ITIS: 559132
МСОП: 22709927
NCBI: 228331

Альзако́ла білоброва[2] (Cercotrichas leucophrys) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae). Мешкає в Східній, Центральній і Південній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Білоброва альзакола (підвид C. l. zambesiana
Білоброва альзакола (підвид C. l. leucophrys)

Довжина птаха становить 14-16,5 см. Виду не притаманний статевий диморфізм. Тім'я каштанове, оливково-коричневе або сірувато-коричневе. Над очима білі "брови". Крила темні, покривні пера на кінці білі. На грудях темні смуги, кількість яких різиться в залежності від підвиду. Груди і боки охристі, спина, в залежності від підвиду, коричнева, каштанова або руда. Забарвлення хвоста варіюється від сірувато-коричневого до рудого, ні кінці чорна смуга, кінчик білий.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють дев'ять підвидів:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Білоброві альзаколи мешкають в Південному Судані, Ефіопії, Сомалі, Джибуті, Уганді, Руанді, Бурунді, Кенії, Танзанії, Демократичній Республіці Конго, Республіці Конго, Габоні, Анголі, Замбії, Зімбабве, Малаві, Мозамбіку, Намібії, Ботсвані, Есватіні і Південно-Африканській Республіці. Живуть в саванах, сухих тропічних лісах і чагарникових заростях, на полях і плантаціях, в садах. Зустрічаються на висоті до 1400 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя, за винятком крайнього півдня. Живляться комахами. зокрема термітами і мурахами, яких шукають на землі. Білоброві альзаколи є моногамними птахами, гніздяться влітку. Гніздо робиться з сухої трави, розміщується серед трави на висоті від 10 до 20 см над землею. В кладці 3 кремових з коричневими і пуропуровими плямками яйця розміром 20×14 мм. Насиджує лише самиця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Cercotrichas leucophrys. Архів оригіналу за 20 січня 2021. Процитовано 27 лютого 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 20 травня 2021. Процитовано 27 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]