Альфонсо (король Галісії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альфонсо Фруелес
Народився 911
Помер 933
Ruiforco de Toríod, Гаррафе-де-Торіо, Леон, Кастилія і Леон, Іспанія[1]
Поховання Basilica of San Isidorod
Країна  Леонське королівство
 Галісійське королівство
Діяльність правитель
Знання мов іспанська
Титул король
Посада Monarch of the Kingdom of Leónd і monarch of Galiciad
Термін 925-926 роки
Попередник Фруела II
Наступник Санчо
Конфесія католицтво
Рід династія Астур-Леон
Батько Фруела II
Мати Нуніла

Альфонсо Горбатий (ісп. Alfonso el Jorobado; д/н —бл. 932) — король Галісії у 925—926 роках, Астурії у 926—931 роках.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з династії Астур-Леон. Син Фруели II, короля Леона, Астурії та Галісії, й Нуніли. Дата народження достеменно невідома. Був намісником в Галісії. Після смерті батька у 925 році тут його оголошують королем. Втім Альфонсо вирішив розпочати боротьбу за владу над іншими королівствами, що постали після розділу королівства його діда Альфонсо III — Леонським та Астурійським. В цьому він отримав допомогу зведених братів Ордоньйо та Раміро.

Проти Альфонсо виступили його двоюрідні брати Санчо, Альфонсо і Раміро, сини Ордоньйо II. У вчених відсутній єдиний погляд на те, чи зміг Альфонсо Фруелес коронуватися правителем Леону і Астурії, зазвичай його вважають лише королем Галісії. Допомогу супротивникам Альфонсо надали Гото Нуньєс, один з галісійських грандів, Хімено II, король Наварри, й графи Гуттєрес з Коїмбри.

Зрештою на початку 926 року Альфонсо зазнав поразки, змушений був поступитися королівством своїм двоюрідним братам. Він разом з рідними братами втік до Астурії, де отримав підтримку знаті. Завдяки цьому він коронувався в Ов'єдо. Тут він панував до 931 року, коли вирішив підтримати кузена Альфонсо IV, який здійснив спробу повернути собі владу в королівстві Леон. Проти цього повстала астурійська знать, закликавши на трон Раміро II, короля Леону.

У 932 році Альфонсо Фруелеса було повалено, осліплено, незабаром запроторено до монастиря Сан-Жуліан, де незабаром той помер.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Pérez de Urbel, Justo; Arco y Garay, Ricardo del, Menéndez Pidal, Ramón (1982). Historia de España. Comienzo de la Reconquista (711—1038). IV, Capítulo III. Los reyes leoneses. Espasa-Calpe. pp. 109—193. ISBN 8423948080
  • Ayala Martínez, Carlos de (2008). Sacerdocio y Reino en la España Altomedieval: iglesia y poder político en el occidente peninsular, siglos VII—XII. Madrid: Sílex. pp. 89-102. ISBN 8477372144
  1. Іспанська королівська академія історії — 1738.