Альціон садовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альціон садовий
Садовий альціон (підвид T. s. pealei, Американське Самоа)
Садовий альціон (підвид T. s. pealei, Американське Самоа)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сиворакшоподібні (Coraciiformes)
Родина: Рибалочкові (Alcedinidae)
Рід: Чорнодзьобий альціон (Todiramphus)
Вид: Альціон садовий
Todiramphus sacer
(Gmelin, 1788)
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Todiramphus sacer
Віківиди: Todiramphus sacer
NCBI: 2231594

Альціо́н садовий[1] (Todiramphus sacer) — вид сиворакшоподібних птахів родини рибалочкових (Alcedinidae). Мешкає на островах Меланезії і Полінезії[2]. Раніше вважався конспецифічним з білошиїм альціоном[3]. Виділяють низку підвидів.

Підвиди[ред. | ред. код]

Садовий альціон (Фіджі)
Садовий альціон (Фіджі)
Садовий альціон

Виділяють 22 підвиди:[4]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Садові альціони мешкають на Соломонових Островах, на островах Вануату, Фіджі, Тонги, на Американському Самоа та на островах Волліс і Футуна. Вони живуть у вологих рівнинних і гірських тропічних лісах, в мангрових лісах, в садах і на плантаціях. Живляться невеликими крабами, а також комахами, червами, молюсками, креветками, дрібними ящірками, жабами і рибами, іноді також дрібними птахами. Садові альціони чатують на здобич, сидячи на гілці, а коли її побачать, то пікірують до неї. Вони гніздяться в дуплах або норах, не будують спеціальних гнізд. В кладці від 2 до 7 білуватих яєць, їх насиджують і самиці, і самці. Пташенята покидають гніздо через 44 дні після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Todiramphus sacer у базі Avibase.
  2. Higgins, P.J, ред. (1999). Handbook of Australian Birds (PDF). Melbourne: OUP. с. 1178. Архів оригіналу (PDF) за 18 квітня 2022. Процитовано 13 квітня 2022.
  3. Andersen, M.J.; Shult, H.T.; Cibois, A.; Thibault, J.C.; Filardi, C.E.; Moyle, R.G. (2015). Rapid diversification and secondary sympatry in Australo-Pacific kingfishers (Aves: Alcedinidae: Todiramphus). Royal Society Open Science. 2 (140375). doi:10.1098/rsos.140375.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Rollers, ground rollers, kingfishers. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 13 квітня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Heinrich L. Bregulla (1992) Birds of Vanuatu, Anthony Nelson, Oswestry, England.
  • C Hilary Fry, Kathie Fry & Alan Harris (1992) Kingfishers, Bee-eaters & Rollers, Christopher Helm (Publishers) Ltd., London.