Альштейр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альштейрер
Альштейрер півень
Походження
Країна Австрія Австрія
Характерні риси
Маса півнів 2,5-3 кг
курей — 1,7 — 2 кг.

Альштейрер — рідкісна та відносно сучасна порода курки, що походить з Австрії, а саме зі Штирії, штат південно-східної Австрії.

Історія[ред. | ред. код]

В селекції брали участь місцеві, австрійські кури. Порода відома з 18-го століття. Сьогодні цей різновид надзвичайно рідкісний, практично не зустрічається за межами країни. Класифікується Альштейрер порода курей, як універсальна, м'ясо-яєчна птиця.[1]

Характеристики[ред. | ред. код]

Середня статура, типове для представників універсальної спрямованості. Овальної форми тулуб, широке і кремезне тіло. Стегна і гомілки середньорозвинені, м'язисті і виражені. Спина скруглена і до хвоста трохи звужується. У курочок грудка і черевце більш округлі, ніж у півників.

Голова маленька, кругла з широким чолом. Особливість - наявність невеликого, спадаючого на потилицю чубчика. Гребінці листоподібні, з дрібними і частими зубчиками, пофарбовані в червоний колір. Шкіра обличчя червона, чи не оперена. Вушні мочки виділяються на загальному тлі - вони великі і білі. Сережки невеликі, овальні.

Оперення у птахів забарвлене в куропаточний або білий колір.

Ближче до однорічного віку дорослі півники набирають масу від 2,5 до 3 кг. Пернаті дами в цей же період важать в межах 1,7-2,5 кг.[2]

Поведінка[ред. | ред. код]

Починати кладку і вступати в статеву зрілість несучки здатні у віці 6-6,5 місяців.

Гарні квочки. Використовуються для висиджування курчат як власної породи, так і інших.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 листопада 2019. Процитовано 15 листопада 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 15 листопада 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)