Мухаммад аль-Мугтаді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аль-Мухтаді)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухаммад аль-Мугтаді
араб. أبو إسحاق محمد المهتدي بالله بن الواثق
Дірхем аль-Мугтаді
Ім'я при народженні أبو إسحاق محمد المهتدي بالله بن الواثق
Народився 833
Самарра, Салах-ед-Дін, Ірак
Помер 19 червня 870
Самарра, Салах-ед-Дін, Ірак
Громадянство Багдадський халіфат
Національність араб
Діяльність політик, халіф
Знання мов арабська
Титул Багдадський халіф
Посада Abbasid caliphd
Термін 869870 роки
Попередник аль-Мутазз
Наступник аль-Мутамід
Конфесія іслам
Рід Аббасиди
Батько аль-Ватік
Мати Курба

Мухаммад аль-Мугтаді (* 833 — 21 червня 870) — 14-й володар Багдадського халіфату в 869870 роках. Тронне ім'я перекладається як «Той, що керується Богом». Повне ім'я — Абу Ісхак Мухаммад ібн аль-Ватік аль-Мугтаді Біллах.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Аббасидів. Син халіфа аль-Ватік від візантійської наложниці Курби. Народився у 833 році. Спочатку носив ім'я Мухаммад, потім додав до нього Абу Ісхак. Про молоді роки нічого невідомо. У 869 році після повалення тюркською гвардією халіфа аль-Мутазза новим володарем було обрано саме Мухаммада, який прийняв ім'я аль-Мугтаді. За наказом нового правителя було схоплено Кабіху, мати поваленого халіфа, у якої відняли 1 млн золотих динарів, а саму заслали до Мекки.

Новий халіф перебував у повній залежності від тюрок. Разом з тим він намагався маневрувати серед військової та світської знаті. Так, він підтвердив призначення Сулеймана з роду Тахіридів на посаді валі (намісника) Багдаду, що викликало невдоволення арабів. Їх повстання у 869 році було придушено.

Разом з тим аль-Мугтаді намагався своєю поміркованістю в діях і витратах, чесністю завоювати підтримку поміркованої частини підданих. Також сподівався здобути релігійну підтримку, демонструючи благочестя: аль-Мугтаді заборонив розваги при дворі, вживання вина, ігри, чим значно скорочено видатки двору халіфа. Він щодня бував у суді, де розбирав справи. Цим самим намагався повернутися до престижу перших халіфів.

Але бажання самостійно діяти та неможливість халіфа вирішити фінансову кризу призвели до конфлікту з гвардією. Діючи на випередження, аль-Мугтаді наказав у січні 870 року стратити тюркських військовиків Саліха ібн Васіфа та Мухаммада ібн Бугі. Проте у червні того ж року халіфа було повалено на чолі з тюрком Мусою ібн Бугою й вбито. Новим володарем тюрки поставили сина халіфа аль-Мутеваккіля — Ахмада аль-Мутаміда.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Janine et Dominique Sourdel, Dictionnaire historique de l'islam, Éd. PUF, (ISBN 978-2-13-054536-1)
  • Kennedy, Hugh (2006). When Baghdad Ruled the Muslim World: The Rise and Fall of Islam's Greatest Dynasty. Cambridge, MA: Da Capo Press. ISBN 978-0-306814808.