Аліса Вайт-Глаз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аліса Вайт-Глаз
Alissa White-Gluz
Зображення
Аліса Вайт-Глаз на сцені Wacken Open Air 2018
Аліса Вайт-Глаз на сцені Wacken Open Air 2018
Основна інформація
Повне ім'я Аліса Вайт-Глаз
Alissa White-Gluz
Дата народження 07.31.1985
Місце народження Монреаль, Квебек, Канада
Роки активності 2004—дотепер
Громадянство Канада Канада
Національність канадка
Професія співачка
автор виконавець
Інструменти вокал, гітара
Мова англійська
Жанр Мелодійний дез-метал
Симфонічний метал
Павер-метал
Прогресивний метал
Металкор
Дезкор
Гурт Arch Enemy
Співпраця Delain, Kamelot, the Agonist
Лейбл Napalm Records
Century Media Records
Act
Spiritual Beast
CMNS: Файли у Вікісховищі

Аліса Вайт-Глаз (англ. Alissa White-Gluz; нар. 31 липня 1985, Монреаль, Квебек, Канада) — канадська вокалістка та автор-виконавець. Найбільше відома у якості фронтледі шведського мелодійного дез-метал-гурту Arch Enemy[1] та колишньої вокалістки та засновниці канадського метал-гурту the Agonist.

Дитинство[ред. | ред. код]

Аліса Вайт-Глаз народилася 31 липня 1985 року у Монреалі, Канада. Вона була другою з трьох дітей Джудіт Вайт та Якоба Глаза. Дід Аліси по материнській лінії, Джозеф Патрік Майкл «Джо» Вайт, народився у Белойле, Канада. Бабуся, Хелен Маргарет МакДонелл, народилася у Вердені, Канада. Обоє були нащадками ірландських емігрантів. Дід по батьківській лінії, Давід Глаз, був польським євреєм, а бабуся Рива Басс - литовською єврейкою. Обоє побували в концентраційних таборах під час Другої світової війни, але їм вдалося втекти. Їхній досвід в таборах надихнув на створення пісні Arch Enemy «First Day in Hell». Аліса є молодшою сестрою Жасміни Уайт-Глаз, лідера монреальської групи No Joy.

Кар'єра[ред. | ред. код]

The Agonist (2004–2014)[ред. | ред. код]

The Agonist в 2009

У 2004 році Вайт-Глаз створила гурт The Agonist (тоді відомий як «Tempest») разом із  Денні Маріно та Крісом Келлсом у Монреалі, Квебек, Канада. У той час було створено три альбома з Алісою як головною вокалісткою. Вайт-Глаз вигнали з The Agonist навесні 2014 року після того, як їй запропонували роль вокалістки Arch Enemy і запропонували їй працювати в обох групах одночасно.

Arch Enemy (2014–дотепер)[ред. | ред. код]

17 березня 2014 року Arch Enemy оголосили в прес-релізі, що Аліса замінить їхню колишню вокалістку Ангелу Госов. З Arch Enemy вона випустила три студійні альбоми (War Eternal, Will to Power і Deceivers) і два концертні альбоми (Tokyo Sacrifice і As The Stages Burn!)

Сольна кар'єра[ред. | ред. код]

Вайт-Глаз підписала угоду з Napalm Records у 2016 році щодо випуску сольного альбому під назвою Alissa. У 2017 році в інтерв’ю Duke TV вона оголосила, що її альбом буде включати співпрацю з учасниками Kamelot, і зазначила, що звучання альбому «дуже відрізнятиметься» від звуку Arch Enemy.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Перебуває у стосунках з Дойлом Вольфгангом фон Франкенштейном з 2014 року, гітаристом американського хоррор-панк гурту Misfits.

Аліса зростала у родині вегетаріанців і з 1998 року стала веганкою. Ідентифікує себе як атеїстку і вважає себе противницею релігії, хоча зазначила, що "це не означає, що вона ненавидить релігійних людей або виступає проти них".

Є прихильницею класичної музики і рок-музики. Їй подобається гранж-музика 1990-х, така як Nirvana, Stone Temple Pilots і Soundgarden.

Отримала премію Ліббі від PETA за свою роботу в міжнародній кампанії проти полювання на канадських тюленів. У 2023 році Аліса зображала русалку в рекламній кампанії PETA проти рибальства.

Дискографія[ред. | ред. код]

Із the Agonist[ред. | ред. код]

Із Arch Enemy[ред. | ред. код]

Соло[ред. | ред. код]

  • 2018 - Alissa[2]

Запрошений вокал[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Arch Enemy Parts Ways With Vocalist Angela Gossow, Recruits The Agonist's Alissa White-Gluz. Blabbermouth. 17 березня 2014. Архів оригіналу за 10 липня 2015. Процитовано 24 вересня 2018.
  2. ARCH ENEMY Frontwoman ALISSA WHITE-GLUZ Signs Solo Deal With NAPALM RECORDS. 7 вересня 2016. Архів оригіналу за 24 вересня 2018. Процитовано 24 вересня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]