Алі Зейдан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алі Зейдан
араб. علي زيدان
Народився 15 грудня 1950(1950-12-15) (73 роки)
Ваддай, Ель-Джуфра, Лівія
Країна  Лівія
Діяльність політик, дипломат, учасник міжнародних форумів
Alma mater Університет Джавахарлала Неру
Посада Прем'єр-міністр Лівії[d]
Партія National Forces Allianced
Конфесія сунізм

Алі Зейдан (араб. علي زيدان‎; нар. 15 грудня 1950(19501215), Ваддан) — лівійський політик і дипломат, прем'єр-міністр країни у 2012—2014.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 80-х рр. 20-го ст. дипломат Алі Зідан долучився до опозиційного руху «Національний фронт за порятунок Лівії», що виступав проти режиму М.Каддафі, а потім почав працювати адвокатом з прав людини в Лівії в Женеві. Він працював посланцем у Європі перехідного уряду Лівії й, наскільки відомо, зіграв вирішальну роль, переконавши тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі підтримати повстання проти Каддафі.

Національний конгрес Лівії був обраний у липні 2012 р. й у серпні прийняв владні повноваження у перехідного уряду, сформованого під час громадянської війни. Був обраний на цю посаду Загальним національним конгресом 14 жовтня 2012, і розпочав виконувати обов'язки 31 жовтня, коли конгрес затвердив кабінет уряду на чолі з Зейданом. Таким чином, була подолана політична криза, викликана нездатністю попереднього обраного прем'єр-міністра сформувати уряд, що влаштовує Конгрес.

Зейдан — кар'єрний дипломат, колишній офіційний представник Перехідної національної ради в країнах Євросоюзу та член Лівійської ліги прав людини. Понад 30 років він провів у вигнанні і вважався одним з найзатятіших супротивників колишньої влади. Він увійшов у створений в 1981 році і об'єднав закордонну опозицію Національний фронт за порятунок Лівії (нині партія «Національний фронт») через рік після того, як відколовся від режиму Муаммара Каддафі, бувши співробітником посольства Джамахірії в Індії.

Викрадення[ред. | ред. код]

Вранці 10 жовтня 2013 стало відомо, що угруповання «Оперативну мережу лівійських революціонерів» викрала прем'єр-міністра Лівії Алі Зейдана. Він був виведений озброєними людьми з готелю Corinthian в Триполі, і вивезений у невідомому напрямку. Також були відвезені двоє його охоронців.

Телеканал «Аль-Арабія» показав кадри, на яких видно, як Зайдан в зім'ятій сірій сорочці з порваним комірцем виводять з готелю озброєні чоловіки в цивільному.

Пізніше представник «Оперативної мережі лівійських революціонерів» заявив, що Зейдан був «арештований на вимогу прокуратури згідно з лівійським кримінальним кодексом за злочини, що завдають шкоди державі та її безпеки».

«Оперативна мережа лівійських революціонерів» позиціює себе виконавцем розпоряджень міністерства оборони та міністерства внутрішніх справ Лівії.

Того ж дня Алі Зейдан відпустили на свободу.

Агентство Рейтер повідомило, що причиною затримання Зейдана стало «заява (держсекретаря США) Джона Керрі про затримання Анаса аль-Лібі, після того, як він сказав, що лівійський уряд був в курсі (американської) операції».

Відставка[ред. | ред. код]

11 березня 2014 депутати лівійського парламенту оголосили вотум недовіри прем'єр-міністрові Алі Зейдану[1] після того, як північнокорейський танкер «Морнінг Ґлорі» зумів з нафтою від повстанців покинути лівійський порт Ес-Сідр.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Загальний національний конгрес Лівії висловив недовіру прем'єр-міністру країни Алі Зейдану. Архів оригіналу за 12 березня 2014. Процитовано 11 березня 2014. 

Джерела[ред. | ред. код]