Аманда Воллер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аманда Блейк Воллер[1] — вигаданий персонаж, що з'являється в американських коміксах, виданих DC Comics. Персонаж уперше з'явився в Легенд #1 в 1986 році і був створений Джоном Ostrander, Len Wein і Джон Бірн. Незважаючи на що не володіють ні наддержав, Аманда Воллер є потужним антагоністом та іноді союзником супергероїв DC Universe, часто виступає як антигерой. У 2009 році IGN поставив її на 60 місце найбільших лиходіїв всіх часів.[2]

Воллер, як правило, зображується як безжалісний, високопоставленний урядовець, який використовує інтелект та залякування для досягнення своїх цілей, часто в ім'я національної безпеки. Вона часто асоціюється з вигаданними урядовими установами Checkmate і A.R.G.U.S. У багатьох зображеннях вона керує смертельною місією так званною Suicide Squad, або курирує фахівець дослідження в області людей з повноваженнями.

В останні роки характер був істотно адаптований в анімаційних і живий медіа-дію: С. С. H. Паундер для різних анімаційних проектів; Гриер на серії живого дії Смолвілі; Бассетт в живого дії фільму Зелений Ліхтар; Шеріл Лі Ральф в мультсеріалі Молоді юстиції; Адда-Робінсон в серії живого дії Стріла і відеоігри Lego Batman 3: Поза Gotham; Івет Ніколь Браун в мультсеріалі DC Супер герой дівчаток; і Віола Девіс в майбутньому фільмі загін смертників.

Історія публікації[ред. | ред. код]

Люди, найбільш відповідальні за формування характеру в її ранніх виступів були Джон Острандер і Кім Yale, на сторінках другого загін смертників серії наприкінці 1980-х років.

Прізвисько «Стіна», вона є колишній помічник Конгресу і урядовий агент часто поміщений в заряд самогубців Squad, напівсекретної урядової перспективі група колишніх суперзлодіїв, що працюють в обмін на амністію. Пізніше вона служила як секретар Metahuman справ при президенті Лекс Лютор, до арешту в результаті публічного падіння Лютор від благодаті. Уоллер був перепризначений до керівництва Checkmate як Біла Королева, але був змушений піти у відставку через її участі в операції порятунку Run.

Вигадана біографія характеру[ред. | ред. код]

Рання історія[ред. | ред. код]

Аманда була створена як вдова, що втік Cabrini-зелені проекти житла Чикаго зі своєю сім'єю зберігся після того, як один з її синів, одна з її дочок і її чоловіка було вбито. Воллер зрештою отримав докторський ступінь у галузі політології (як показано в Checkmate v.2 #1, де вона адресована як «Доктор Воллер») і став помічником конгресменів. За цей час, вона виявила існування двох перших втілень команди. Беручи елементи з обох з них, вона запропонувала розробити її третього втілення в Білий дім і був поміщений в заряд з моменту його затвердження.

Live action[ред. | ред. код]

  • Аманда Воллер з'являється в дев'ятому сезоні Smallville, яку відіграє Гриер. Введений у двогодинному епізоді «абсолютної справедливості», ця версія є ранжування агентом як Checkmate і загін смертників. В епізоді «Checkmate», Уоллер захоплює Марсіанин в штаб-квартирі агентства після невдалої спроби викрасти і набрати Зелену стрілу[ru] для уряду. В епізоді «Sacrifice», Уоллер працює з Стюарт Кемпбелл (ака White Knight), щоб розшукати Тесс Мерсер, щоб привести до Checkmate Kandorians, що призвело до конфронтації з майором Зод.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пономарів, Олександр (3 квітня 2017). Блог проф. Пономарева: Уімблдон чи Вімблдон?. BBC Україна (en-GB) . Архів оригіналу за 4 червня 2017. Процитовано 27 вересня 2017.
  2. Amanda Waller is number 60 [Архівовано 4 червня 2016 у Wayback Machine.] , IGN.

Посилання[ред. | ред. код]