Амбістомові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амбістомові
Амбістома плямиста
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Хвостаті (Caudata)
Підряд: Salamandroidea
Родина: Амбістомові (Ambystomatidae)
Gray, 1850
Синоніми
Dicamptodontinae
Посилання
Вікісховище: Ambystomatidae
Віківиди: Ambystomatidae
EOL: 7519
ITIS: 173588
NCBI: 8294
Fossilworks: 37377

Амбістомові (Ambystomatidae) — родина земноводних підряду Salamandroidea ряду Хвостаті. Має 2 роди та 37 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 10 до 38 см. У цих земноводних широка голова, маленькі очі, щільний тулуб з помітними костальними борознами, тонкі кінцівки і округлий в перетині хвіст. Багато видів забарвлені у яскраві кольори, відтінки з плямами (від синіх цяток до великих жовтих стрічок) на темному тілі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Представники цієї родини у дорослій стадії мешкають на суші, а личинкові стадії живуть лише у воді. Полюбляють лісову місцину, часто зустрічаються під листовою підстилкою, в норах, які риють самі або займають залишені іншими тваринами. Низка північних видів у норах зимують. Живуть поодинці і живляться безхребетними. До води дорослі особини повертаються тільки в короткий період розмноження, вибираючи для цього ті ж водойми, де свого часу з'явилися на світ.

Це яйцекладні земноводні. Є види, які відкладають ікру в порожнині на деревах, але і їх личинки вилуплюються тільки коли в цих порожнинах накопичується дощова вода. У багатьох видів личинки здатні до неотенічного розмноження. Личинки амбістом відомі під назвою аксолотль. Це дуже популярні тварини для утримання в акваріумах, тим більше, що в таких умовах вони ніколи не перетворюються у дорослу особину. Голова в аксолотля широка, сплощена. Характерною ознакою є великі зовнішні зябра. Природне забарвлення аксолотлів одноманітне. На хвості розвинені плавникові складка, що подовжується по спині у вигляді гребеня. Пальці на всіх кінцівках вільні, без перетинок.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у Північній та Центральній Америці.

Роди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Günther E. Freytag, Bernhard Grzimek, Oskar Kuhn & Erich Thenius (Hrsg.): Lurche. In: Grzimeks Tierleben. Bd. 5: Fische 2, Lurche. Lizenzausgabe im dtv, München 1980, ISBN 3-423-03204-9