Американо-івуарійські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Американо-івуарійські відносини
США
США
Кот-д'Івуар
Кот-д'Івуар

Американо-івуарійські відносинидвосторонні дипломатичні відносини між Сполученими Штатами Америки та Кот-д'Івуаром. Кот-д'Івуар – одна з найбільш проамериканських країн в Африці та у світі: 85% населення позитивно ставилися до США в 2002 році, а 2007 року цей показник підвищився до 88%[1].

Історія[ред. | ред. код]

Наприкінці 1980-х років відносини Кот-д'Івуару з США були міцними, хоч і менш близькими, ніж його зв'язки з колишньою метрополією – Францією. У середині 1980-х Кот-д'Івуар був однією з найлояльніших до США африканських країн в Генеральній Асамблеї ООН. Кот-д'Івуар підтримував політику Сполучених Штатів щодо Чаду, Західної Сахари, південної Африки та Ізраїлю. Уряд Кот-д'Івуару рішуче схвалив політику Сполучених Штатів проти лідера Лівії Муаммара Каддафі, особливо у світлі чуток про те, що лівійці вербують і навчають агентів в Буркіна-Фасо, задля проникнення в Кот-д'Івуар. Державний секретар США Джордж Шульц відвідав Абіджан 1986 року після візиту президента Фелікса Уфуе-Буаньї до Вашингтона 1983 року[2].

Сполучені Штати продовжували залишатися провідним торговим партнером Кот-д'Івуару після Франції. Вродовж Холодної війни політики у Вашингтоні продовжували вказувати на Кот-д'Івуар як зразок успішного капіталізму, навіть незважаючи на те, що зовнішній борг Кот-д'Івуару вийшов з-під контролю. Маючи сприятливий імідж у Сполучених Штатах, Фелікс Уфуе-Буаньї побічно критикував цю країну, вказуючи на систему міжнародної торгівлі, яку США недвозначно підтримували і називав їх відповідальними за економічні труднощі та біди його країни[2].

Дипломатичні представництва[ред. | ред. код]

Посольство США[ред. | ред. код]

У той час як Ямусукро є політичною столицею Кот-д'Івуару, посольство США розташоване в економічній столиці країни, в Абіджані[3].

Посольство Кот-д'Івуару[ред. | ред. код]

Посольство Кот-д'Івуару у Вашингтоні, округ Колумбія, є дипломатичним представництвом Республіки Кот-д'Івуар у Сполучених Штатах[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Global Indicators Database. Pew Research Center (англ.). Процитовано 1 січня 2024.
  2. а б Handloff, Robert Earl (1988). Cote d'Ivoire: a country study. Вашинґтон: Федеральний дослідницький відділ[en], Бібліотека Конгресу. с. 177—178. OCLC 44238009. Архів оригіналу за 27 вересня 2021. Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  3. The Embassy of the Republic of Cote d'Ivoire (Ivory Coast). embassy.org (англ.). Архів оригіналу за 8 травня 2022. Процитовано 19 квітня 2022.
  4. Ambassade de Côte D'Ivoire aux Etats-Unis d'Amérique. ambaciusa.org (фр.). Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 19 квітня 2022.