Американсько-еміратські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Американсько-еміратські відносини

США
США
ОАЕ
Об'єднані Арабські Емірати

Американсько-еміратські відносини — двосторонні дипломатичні відносини між США й ОАЕ.

Історія[ред. | ред. код]

У 1972 США встановили дипломатичні відносини з ОАЕ після проголошення ними незалежності від Великої Британії. ОАЕ грає впливову роль на Близькому Сході та є одним з ключових партнерів для Сполучених Штатів в цьому регіоні. Сполучені Штати та ОАЕ організували двостороннє співробітництво з більшості питань, в тому числі: оборона, нерозповсюдження ядерної зброї, торгівля, енергетична політика та культурний обмін. Обидві країни співпрацюють із забезпечення миру і безпеки в регіоні[1][2], з метою забезпечення економічного зростання, а також зі зростання можливостей для отримання освіти в регіоні та в усьому світі. Порт ОАЕ приймає більше кораблів ВМС США, ніж будь-який інший порт країн світу за межами Сполучених Штатів.

Торгівля[ред. | ред. код]

Економічне процвітання ОАЕ значною мірою забезпечене великими запасами нафти та газу, з цієї причини країна є найбільшим експортним ринком Сполучених Штатів в регіоні Близького Сходу і Північної Африки. Понад 1000 фірм США представлені в ОАЕ. Багато компаній США використовують ОАЕ в якості регіональної штаб-квартири, бо країна зручна для ведення бізнесу на всьому Близькому Сході, в Північній Африці та деяких частинах Азії. Спираючись на торговельну та інвестиційну рамкову угоду, обидві країни вступили в діалог з економічної політики та створення офіційного механізму для зростання товарообігу між двома країнами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 9/11 Commission Report (PDF). 9-11commission.gov. Архів оригіналу (PDF) за 12 вересня 2017. Процитовано 29 січня 2022.
  2. Chandrasekaran, Rajiv (9 листопада 2014). In the UAE, the United States has a quiet, potent ally nicknamed ‘Little Sparta’. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Архів оригіналу за 18 серпня 2018. Процитовано 29 січня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]