Аммоній Александрійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аммоній Александрійський
Народився
Александрія
Країна Стародавній Рим
Діяльність письменник
Галузь філософія
Знання мов латина

Аммоній Александрійський (грец. Ἀμμώνιος) — відомий християнський письменник і філософ, автор коментаря на Євангелія від Матвія та від Івана[1].

У середині III століття Амоній Александрійський склав «Гармонію Євангелій», або «Діатессарон»[2], в якій він ділив Євангелія на відділи, відомі під назвою «амонієвих секцій», які Євсевій Кесарійський, за його власним визнанням, використовував як відправну точку для створення своїх канонів.

Переклад «Діатессарон» на латинську мову зроблений єпископом капуйськім Віктором (пом. В 544 р), і часто передруковувався.

Євсевій Кесарійський згадує про твір Аммонія Александрійського під назвою «Згода Мойсея та Ісуса», але він не дійшов до теперішнього часу[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. АММОНИЙ АЛЕКСАНДРИЙСКИЙ. www.pravenc.ru. Архів оригіналу за 4 лютого 2016. Процитовано 29 січня 2016.
  2. Дослівно, «Діатессарон», тобто музична кварта, слово, запозичене з музичного лексикону для позначення зводу чотирьох Євангелій. Деякі середньовічні автори помилково ототожнювали цей Діатессарон з Діатессароном Татіана.
  3. Аммоний Александрийский // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.