Ангарськ – Зима (етиленопровід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ангарськ — Зима — продуктопровід у Східному Сибіру, прокладений між кількома підприємствами нафтохімічної галузі Росії.

1982 року в Ангарську (місто на лівому березі Ангари за два десятки кілометрів на північний захід від Іркутська) почала роботу потужна — 300 тисяч тонн етилену на рік — піролізна установка. Вона не лише дозволила збільшити можливості з полімеризації на ангарському майданчику[1], але й дозволила розпочати постачання інших підприємств. Для цього проклали продуктопровід довжиною 232 км та діаметром 219 мм[2], який подавав етилен на Зиминський хімічний комбінат у місті Саянськ (на правобережжі річки Ока, лівої притоки Ангари), де випускали полівінілхлорид. Крім того, здійснювалось постачання ще одного підприємства з виробництва ПВХ в Усольї-Сибірському (два десятки кілометрів на північний захід від Ангарська, так само на лівому березі Ангари).

Для забезпечення безперебіного функціонування системи, в Зимі спорудили буферне сховище для етилену ємністю 10 тисяч тонн.

2009 року «Усольєхімпром» припинив випуск полівінілхлориду (а невдовзі й взагалі збанкрутував), після чого єдиним споживачем доставленої по етиленпроводу сировини став «Саянськхімпласт» (теперішня назва Зиминського хімкомбінату)[3].

2016 року стався піврічний перебій з поставками етилену — спочатку внаслідок аварії в Ангарську, а потім через суперечку між постачальником та споживачем цього олефіну з приводу ціноутворення. Незважаючи на підписання мирової угоди наприкінці 2017 року, власники «Саянськхімпому» в березні 2018 року уклали угоду з відомою французькою компанією Technip щодо проектування власної піролізної установки потужністю 200 тисяч тонн етилену, що повинно не лише покрити поточні потреби (2017 року випустили 264 тисячі тонн полівінілхлориду)[4], але й надати можливість значного збільшення потужностей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ОАО «Ангарский завод полимеров». ИРКИПЕДИЯ - портал Иркутской области: знания и новости (рос.). Архів оригіналу за 1 серпня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  2. Трубопроводный транспорт в Иркутской области. ИРКИПЕДИЯ - портал Иркутской области: знания и новости (рос.). Архів оригіналу за 1 серпня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  3. Модификация свойств композиций на основе ПВХ. 5fan.ru. Архів оригіналу за 1 серпня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  4. Саянскхимпласт заключил проектный договор на производство этилена. www.oknamedia.ru (рос.). Архів оригіналу за 1 серпня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.