Англійський пацієнт (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Англійський пацієнт)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Англійський пацієнт
англ. The English Patient
Жанр драма / мелодрама
Режисер Ентоні Мінгелла
Продюсер Соул Заенц
Сценарист Ентоні Мінґелла[1] і Майкл Ондатже
На основі роману Майкла Ондатже «Англійський пацієнт»
У головних
ролях
Ральф Файнс
Жульєт Бінош
Віллем Дефо
Крістін Скотт Томас
Оператор Джон Сіл
Композитор Габрієль Яред
Монтаж Волтер Марч
Художник Стюарт Крейґd
Кінокомпанія Tiger Moth Productions
Дистриб'ютор Miramax Films
Тривалість 155 хвилин
Мова англійська
німецька
італійська
арабська
угорська
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Рік 1996
Кошторис $27 млн
Касові збори 232 000 000 $[2]
IMDb ID 0116209
miramax.com/movie/the-english-patient

«Англійський пацієнт» (англ. «The English Patient») — фільм-драма, знятий Ентоні Мінгеллою в 1996 році. Картина побудована на основі однойменного роману Майкла Ондатже, за який письменник в 1992 році отримав Букерівську премію. Він тісно співпрацював з кінокомпанією під час створення фільму і заявив, що задоволений тим, яким вийшов фільм.

Прем'єра фільму в США відбулась 6 листопада 1996 року в Лос-Анджелесі, Каліфорнія. Дистриб'ютором фільму виступила компанія Miramax Films. Бюджет картини становив 27 мільйонів доларів, а касові збори по всьому світу — понад 230 мільйонів доларів.

В 1996 році фільм був висунутий на отримання премії Американської кіноакадемії в 12 номінаціях і отримав премії в 9 із них, в тому числі нагороду за «Найкращий фільм». Також фільм був удостоєний двох премій «Золотий глобус» та шести премій Британської академії кіно і телебачення.

Сюжет[ред. | ред. код]

Над Сахарою летить біплан. У його кабіні двоє: на передньому сидінні молода жінка в шовковій хустці, за штурвалом — чоловік. Несподівано літак збивають з землі солдати, одягнені в німецьку форму (стає зрозуміло, що дія відбувається в період Другої світової війни). Підбитий літак стрімко падає, пілот намагається вивести його з крутого піке, але невдало — літак врізається в землю в декількох милях від того місця, де був підбитий, вибухає і горить.

Туареги знаходять уламки літака і пасажирів. Чоловік ще живий. Його загортають в тканину і везуть через пустелю до місцевого лікаря, який рятує йому життя. Хоча пілот вижив, але він тепер мало схожий на людину. Це шматок обгорілої, покритої шрамами плоті. Життя ще тримається в ньому, але його згасання очевидне. Пілот не пам'ятає нічого, навіть свого імені. Для оточення він просто «англійський пацієнт».

Після переправлення в Європу, в Італію, англійський пацієнт виявляється під опікою молодої медсестри Ханни. Тривають останні дні війни. Італія повсюдно звільняється союзними американськими й англійськими військами.

Усвідомлюючи неминучість смерті свого підопічного, Ханна вирішує не рухатися за санітарним поїздом, а залишитися з пацієнтом удвох в невеликому спорожнілому італійському монастирі, щоб дочекатися кінця.

Несподівано третім компаньйоном вмираючого і його доглядальниці стає загадковий канадець зі знівеченими руками, на прізвище Караваджо. Караваджо шукає людину, через яку йому довелося перенести тортури нацистів, людину, яка видала агентурну мережу, учасником якої був Караваджо, і її учасників німцям.

На тлі розкішного весняного пробудження природи Італії протікають останні дні англійського пацієнта, який воскресає у своїй свідомості події, що передували фатальному обстрілу літака. Вмираючий розповідає Ханні історію його прекрасної любові до одруженої жінки, трагічно пересічну з історією провалу антифашистської агентурної мережі в Північній Африці.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Рейф Файнз граф Ласло де Алмаши
Жульєт Бінош Ханна
Крістін Скотт Томас Кетрін Кліфтон
Віллем Дефо Девід Караваджо
Невін Ендрюс лейтенант Кіп Сінх
Колін Ферт Джефрі Кліфтон
Кевін Вотлі сержант Гарді
Юрген Прохнов майор Мюллер
Джуліан Ведгем Медокс
Реймонд Култгард Руперт Дуглас
Ніно Кастельнуово Д'Агостіно

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нижче перелічені основні нагороди та номінації. Повний список див. на IMDb.com [Архівовано 11 лютого 2013 у Wayback Machine.](англ.)

Нагороди[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Фільм у базах та на кінопорталах:
Рецензії на фільм: