Андзіро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андзіро
яп. ヤジロウ
Псевдо Paulo de Santa Fé, Anger[1], Pablo de Santa Fe[1] і Angeroo[2]
Народився 16 століття
Провінція Сацума, Західноморський край, Японія
Помер 1550
Країна Японія
Місце проживання Portuguese Malaccad
Сацума-хан
Діяльність мовознавець, самурай, усний перекладач, перекладач, вбивця

Андзіро, Ядзіро, Паулу ді Санта-Фе (порт. Paulo de Santa Fé, Павло Святої Віри) (народився близько 1510 року в Японії — помер близько 1550 року, теж там) — японець з провінції Сацума, Японія. Самурай. Вважається першим японським католиком, який прийняв хрещення з рук святого Франциска Ксав'єра.

Життєпис[ред. | ред. код]

Біографічні відомості про життя Андзіро відомі з творів португальського мандрівника і письменника Фернана Мендіша Пінту. Згідно цьому, дехто Ядзіро\Андзіро після скоєння вбивства в Японії разом з ним втік до в португальської Малакки. Там у грудні 1547 року познайомився з католицьким місіонером, представником ордену єзуїтів Франциском Ксав'єромєм, який після знайомства з ним вирішив їхати на місію до Японії. Став його особистим перекладачем на японську разом з іншими двома земляками що прибули 27 липня 1547 в порт Кагосіма. Після зішестя на берег 15 серпня 1547 р. до жовтня 1550 року Франциск Ксав'єр проживав в родині Андзіро. Тоді прийняв хрещення з рук Франциска Ксаверія з ім'ям Паулу де Санта-Фе. Разом з Андзіро хрещення також взяли близько ста його родичів котрі стали першою християнською\католицькою громадою в Японії.

Точна дата його смерті невідома. Скоріш за все близько 1550 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cabezas, Antonio (1995): The Iberian century Japan. The Spanish-Portuguese presence in Japan (1543—1643). Valladolid: Secretariat Publications, University of Valladolid.ISBN 84-7762-452-6.
  1. а б The Catholic Encyclopedia: An International Work of Reference on the Constitution, Doctrine, Discipline, and History of the Catholic ChurchNYC: D. Appleton & Company, 1913.
  2. https://www.ewtn.com/catholicism/library/st-francis-xavier-confessor-apostle-of-the-indies-5885