Ільків Андрій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Андрій Ільків)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Ільків
лат. Andriy Ilkiv
Основна інформація
Дата народження 24 лютого 1970(1970-02-24) (54 роки)
Місце народження Шумськ, Тернопільська область, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Професія музикант, педагог
Освіта Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
Інструменти труба, флюгельгорн, корно да каччіа, корнет, труба пікколо
Нагороди
Народний артист України Заслужений артист України
ilkiv.kiev.ua/bio.htm
Андрій Ільків у Національному будинку органноі музики України влітку 2021

Андрій Ільків (лат. Andriy Ilkiv; нар. 24 лютого 1970, Шумськ, Тернопільська область, Україна) — відомий український музикант, трубач-віртуоз, музичний педагог, аранжувальник, Народний артист України, артист YAMAHA, член Всесвітньої та Європейської Aсоціації виконавців на мідних духових інструментах (World & European Brass Association), засновник та лідер квінтету мідних духових «Київ-Брасс», соло-трубач симфонічного оркестру «Вюрт Філармонікер» (Wuerth Philharmoniker) Баден-Вюрттемберг, Німеччина.

Понад 15 років був соло-трубачем всесвітньо відомого симфонічного оркестру «Філармонія Націй».

Протягом 30 років був солістом Національного будинку органної та камерної музики України.[1]

Для фондів Українського радіо здійснив чисельні записи з фортепіано, брасс-квінтетом, камерним оркестром та оркестром народної та популярної музики.

Вільно володіє всіма різновидами труб, легко переходячи від сольної до ансамблевої та оркестрової манери гри.

Перший в Україні трубач-виконавець, який професійно вивчав гру на трубі пікколо, досягнувши у своєму виконавстві на цьому інструменті світового рівня. Також першим в Україні ввів у концертну виконавську практику корно да каччіа.

У серпні 2009 року Андрієві Ільківу було присвоєно почесне звання Заслуженого артиста України, а в січні 2021 року він отримав звання Народний артист України[2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Андрій Ільків народився і виріс в музичній родині. З раннього дитинства багато співав і грав на акустичній, електро- та бас-гітарах, барабанах, клавішах.

З семи років почав навчатися у Шумській музичній школі на фортепіано, а з десяти — на трубі (перший вчитель Григорій Самійлович Криса).

Особливий вплив мав з боку батька, якого вважає своїм головним вчителем.

Василь Миколайович Ільків, Заслужений працівник культури України, був видатною і яскравою особистістю, відомим в місцевих краях музикантом і педагогом: 50 років керував Шумською народною капелою, чудово співав, викладав баян, акордеон, скрипку, хор, ансамблі, спів, сольфеджіо, грав на багатьох інструментах; писав пісні та аранжування для різних складів, брав участь у всіх сферах культурного життя, виховав та підготував до професійного життя не одне покоління талановитої молоді. Андрій також багато музикував разом з батьком та його колегами і учнями.

Професійну музичну освіту отримав у музичних коледжах (тоді - училищах), що в містах Рівне (педагог Андрій Кібіта) та Хмельницький (Роман Андросюк).

У 1989 став лауреатом Республіканського конкурсу молодих виконавців у Донецьку.

Після служби в армії продовжив навчання у Національній музичній академії України ім.П.Чайковського в класі Заслуженого артиста України, соло-трубача Національної опери України Олександра Чуприни.

У 1993, бувши студентом 2 курсу консерваторії, Андрій Ільків отримав запрошення до першого в Україні професійного ансамблю мідних духових, брасс-квінтету «Україна» (Ukrainian Brass) у Будинку органної та камерної музики України. Молодий колектив з успіхом концертував в Україні, Франції та Німеччині.

У 1995 під час гастролей у Франції (м. Тулуза) Ukrainian Brass отримав почесну премію "Перший талант світу".

У 1998 році квінтет записав компакт-диск "Classic melodies"на студії «Bauer» в Німеччині.

У Будинку органної музики Андрій Ільків також успішно виступав у складі тріо з заслуженими артистками України органісткою Іриною Калиновською і співачкою Надією Петренко-Матвійчук. Поштовхом до створення цього унікального на той час ансамблю став концерт у Києві відомих музикантів: співачки Ірини Архіпової та органіста Олега Янченка, які запросили молодого трубача виконати з ними "Аве Марію" Каччіні (Вавілова).

У травні 1998 Андрій Ільків взяв участь у відкритті відновленої Дзвіниці Михайлівського Золотоверхого монастиря, зігравши під час урочистостей авторське соло на трубі під дзвонами.

У 1998 став лауреатом Міжнародного конкурсу трубачів-професіоналів у Києві під головуванням жюрі видатного трубача 20 століття Тимофія Докшицера. [3]

У 1999 Андрій Ільків створив камерний ансамбль «Київ-Брасс», лідером якого був понад 20 років, вивівши його на рівень найкращих музичних колективів України та Європи. Музиканти тісно співпрацювали з багатьма відомими музикантами і композиторами, серед яких був і Фред Міллс - трубач, аранжувальник та один із засновників легендарного Canadian Brass.

Протягом 30 років Андрій Ільків був солістом Національного будинку органної та камерної музики України, на сцені якого зіграв понад 1000 концертів з органом, фортепіано, співаками, хорами, ансамблями та оркестрами.

Здійснив велику кількість фондових записів для Національної радіокомпанії України.

Викладав трубу та ансамбль у Національній музичній академії України та Дніпровській академії музики.

Був членом жюрі та гостем багатьох музичних конкурсів та фестивалів.

Ініціював та був одним із організаторів запрошення в Україну з майстер-класами і виступами відомих у світі виконавців Райнгольда Фрідріха, Отто Заутера, Сергія Накарякова, Алана Труделя, Даніеля Креспо, Себастьяна Гілла.

Став першим в Україні класичним музикантом, який отримав титул Артист YAMAHA. У співпраці з компанією «Ін-джаз», офіційним представником «YAMAHA» в Україні, артист провів багато концертів та майстер-класів в Україні і за її межами.

Автор концертних програм «Її Високість труба запрошує», "Life in Brass"; проектів, присвячених Луїсу Армстронгу, Тимофію Докшицеру; учасник численних благодійних акцій та заходів.

Виступав з концертами та майстер-класами у містах України, Польщі, Німеччини, Італії, Іспанії, Франції, Сербії, Швейцарії, Люксембурга, Голандії, Бельгії, Великобританії, США, ОАЕ, Кувейту, Індії, Узбекистану, Казахстану, Китаю, Білорусі.

Понад 15 років був соло-трубою в симфонічному оркестрі «Філармонія Націй» (Philhаrmonie der Nationen), у складі якого зіграв сотні концертів на найкращих сценах Європи, Азії та Америки, а також брав участь у численних записах компакт - дисків оркестру.

З 2017 є соло-трубачем симфонічного оркестру "Вюрт Філармонікер" (Wuerth Philharmoniker), Баден-Вюртемберг, Німеччина.

Андрій Ільків - член Всесвітньої та Європейської Асоціації виконавців на мідних духових інструментах (World & Europеan Brass Association). Учасник міжнародних освітніх проектів всесвітньо відомого трубача Отто Заутера та його концертних програм "Ten of the Best".

У квітні-травні 2022 Андрій Ільків разом з "Київ-Брасс", Отто Заутером, дружиною Наталею Ільків та співачкою Юлією Засімовою дійснив благодійне концертне турне Німеччиною та Австрією, зігравши понад 30 бенефіц- концертів на підтримку України.

У травні 2023 року, на запрошення організаційного комітету Андрій Ільків разом з колегами, українськими музикантами зіграв концерт у у програмі урочистостей, присвячених почесній міжнародній Премії Миру Карла Великого ("Karlspreis"), м.Ахен. Тогоріч Премія Миру була вручена героїчному Українському Народу та президенту України.

ки[ред. | ред. код]

  1. Як стають найкращими трубача м и? [Архівовано 24 жовтня 2016 у Wayback Machine.] // День 11.03.2011
  2. Указ президента України №24/2021. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Архів оригіналу за 1 березня 2021. Процитовано 23 січня 2021.
  3. Національний будинок органної та камерної музики України. Архів оригіналу за 21 серпня 2016. Процитовано 20 серпня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]