Андрій Глібович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Глібович
Народився 12 століття
Титул князь
Батько Гліб Ростиславич (князь рязанський)
Мати Q112624721?

Андрій Глібович (*д/н — бл. 1186) — князь рязанський у 11771186 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Один з середніх син Гліба Ростиславича, князя рязанського. Ймовірно не брав участі у битві на річці Колокши 1177 року, де батько зазнав поразки від великого князя Володимиро-Суздальського Всеволода Юрійовича. Тоді Гліб Юрійович разом з сином Ігорем і Романом потрапив у полон.

Після смерті батька у полоні 1178 року оголосив себе рязанським князем. Складною ситуацією скористалися половці, що 1179 року сплюндрували рязанщину. В цих умовах розпочав прочернігівську політику, оскільки чернігівські сіверські князі були затятими ворогами половців. У свою чергу великий князь Всеволод Юрійович відпустив з полону братів Андрія — Романа і Ігора, з якими розділив панування Рязаннським князівством. Також Андрій Глібович вимушений був надати молодшим братам Володимиру, Всеволоду і Святославу Пронське князівство, за яке негайно між ними почалася боротьба, в яку втрутилися Ігорі Роман.

Достеменно невідомо кому належала першість серед братів. Але Андрій продовжував орієнтацію на Чернігів. 1183 році брав участь у поході новгород-сіверського князя Ігоря Святославича проти половців, яким було завдано поразки на річці Хорол. Можливо Андрій брав участь також у поході 1185 року, коли руське військо зазнало поразки у битві на річці Каяла. Загинув тоді ж або помер напочатку 1186 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Славянская энциклопедия. Киевская Русь — Московия: в 2 т. / Автор-составитель В. В. Богуславский. — Т. 1. — С. 29.