Анна Гакль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анна Гакль
нім. Anna Hackl
Ім'я при народженні нім. Anna Langthaler
Народилася 1931
Швертберг, Перг, Верхня Австрія, Австрія
Країна  Австрія
Діяльність фермерка
Мати Maria Langthalerd
Нагороди
Honour in Gold for Services to the Republic of Austria

Анна Лангталер, у шлюбі Гакль (нім. Anna Hackl; нар. 1931(1931), Австрія) — дочка австрійської селянки Марії Лангталер із сільської громади Швертберг, відома тим, що в лютому 1945 року врятувала двох радянських офіцерів (Михайла Рибчинського † 2008 і Миколу Цемкала † 2001), яким вдалося втекти з концтабору Маутгаузен під час т. зв. Мюльфіртлерського полювання на зайців.

Мюльфіртлерське полювання на зайців[ред. | ред. код]

Селянська сім'я Лангталерів, починаючи з 2 лютого 1945 року, впродовж трьох місяців під страхом смерті переховувала на одному з хуторів у Віндене (Швертберг) двох радянських військовополонених — Михайла Рибчинського і Миколу Цемкала, яким вдалося втекти з концтабору Маутгаузен. Вони не зрадили їх, навіть коли СС і Фольксштурм приїхали на хутір. У той час близько 500 полонених втекли, і тільки 11 пережили втечу взимку та ще й при постійному переслідуванні СС, поліції, Фольксштурму, Гітлер'югенду і місцевих жителів. Більшість утікачів загинули на місці. Дані історичні події увійшли в історію як «Мюльфіртлерське полювання на зайців» (нім. Mühlviertler Hasenjagd).

Вранці 5 травня 1945 року на хутір прийшли американські війська, і частини Фольксштурм розбіглися.

Післявоєнний час[ред. | ред. код]

Анна Гакль після війни була нагороджена за свій подвиг і за подвиг померлої на той час матері. Анні в 1945 році було 14 років.

Анна Гакль, одружена мати п'ятьох дітей, щороку відвідує близько 30 шкіл, розповідає учням про страхіття й труднощі того часу.

В культурі[ред. | ред. код]

Австрійський режисер Андреас Грубер (нім. Andreas Gruber) показав у своєму фільмі «Полювання на зайців» сцени подвигу сім'ї Лангталерів. Цим подіям також присвячена книга австрійського журналіста Вальтера Коля «Тебе теж чекає мати» («Auch auf dich wartet eine Mutter»)[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Охота на «зайцев» из Маутхаузена. Архів оригіналу за 25 лютого 2020. Процитовано 17 травня 2020.
  2. Газета OÖN: Ehrenzeichen für Anna Hackl

Посилання[ред. | ред. код]