Анна Жевуська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анна Жевуська
Анна Жевуська з Любомирських
Народилася 1717(1717)
Померла 1763(1763)

Анна Жевуська до шлюбу Любомирська (17171763) — княгиня, донька чернігівського воєводи князя Юзефа Любомирського від другого шлюбу з Терезою Мнішек. Була прямим нащадком Василя Костянтина Острозького у восьмому коліні[1].

Біографія[ред. | ред. код]

З 1732 року дружина великого гетьмана коронного Вацлава Петра Жевуського з Підгірців. Мати останнього коронного гетьмана Северина Жевуського.

Мала десять дітей, з яких п'ятеро дожили до дорослого віку: Станіслав Фердинанд, Тереза Кароліна, Юзеф, Людовика Марія, Северин.

14 вересня 1748 року, під час перебування у Відні, отримала орден Зоряного хреста, який був найвищим австрійським державним знаком для жінок того часу[2].

Займалася письменництвом, була відома своєю побожністю[3], зокрема практикувала самобичування залізним цепом, який потім зберігався у Підгорецькому замку як фамільна реліквія. Потерпала від неприязні свекрухи Людвіки Жевуської з Куницьких, яка була невдоволена розподілом майна після смерті свого чоловіка Станіслава Матеуша Жевуського, свекра Анни, і прокляла своїх нащадків до четвертого коліна. Потерпала також від суворості і ревнощів чоловіка: про це свідчить записка до чоловіка, яка також зберігалася в замку, написана кров'ю, в якій Анна запевняє його в вірності.

Нездужавши перед смертю переїхала до монастиря домініканок у Львові, де померла. Була похована в монастирі капуцинів у Олеську, разом зі своїми дітьми, померлими в дитинстві. Після її смерті слуги Підгорецького замку скаржились Вацлаву Жевуському на її привид, що блукає замком.[4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Жевуські - Анна Коломба "Біла пані". www.rzewuski.com.ua (укр.). Процитовано 18 березня 2024. 
  2. Borkowski, Alfons Dunin. Benezit Dictionary of Artists. Oxford University Press. 31 жовтня 2011. 
  3. Barącz (Baroncz), Roman von. dx.doi.org. Процитовано 15 лютого 2023. 
  4. hrabina, Rzewuska, Rozalia Lubomirska (1939). Mémoires de la comtesse Rosalie Rzewuska (1788-1865). Rome: Typ. Cuggiani. 
  5. Жевуські - Анна Коломба "Біла пані". www.rzewuski.com.ua (укр.). Процитовано 18 березня 2024.