Антилопа козулина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антилопа козулина
Антилопа козулина у національному парку Бонтебук, ПАР
Антилопа козулина у національному парку Бонтебук, ПАР
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Редункові (Reduncinae)
Рід: Pelea
Gray, 1851
Вид: Антилопа козулина
Pelea capreolus
(Forster, 1790)
Посилання
Вікісховище: Pelea capreolus
Віківиди: Pelea capreolus
EOL: 331081
ITIS: 625182
МСОП: 16484
NCBI: 59552
Fossilworks: 149688

Антилопа козулина[джерело?] (Pelea capreolus) — вид парнокопитних ссавців родини Бикові (Bovidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у ПАР, Лесото та Есватіні. За оцінками 1999 року популяція становить 18 тис. особин, проте вона має тенденцію до зниження.

Опис[ред. | ред. код]

Вага дорослих антилоп не перевищує 20-30 кг, а висота в холці — 70-80 см. Роги тонкі, злегка зігнуті вперед, поперечні кільця на них ледь помітні, довжина рогів досягає 15-25 см. Шерсть м'яка, щільна, злегка хвиляста, на голові і спині сіра або сірувато-бура, на горлі і череві біла.[2]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає на кам'янистих або скелястих, порослих чагарником горбистих ділянках савани, розташованих неподалік від озер або річок. Зазвичай вони тримаються невеликими групами, що складаються з дорослого самця і кількох самиць з телятами, хоча зрідка зустрічаються і великими стадами. Харчуються травою. На водопій зазвичай ходять вночі. Пасуться, як і багато інших антилопи, вранці і перед заходом сонця, а день проводять лежачи в кущах, причому самець часто виконує обов'язки вартового.

Антилопа козулина дуже чутлива тварина, і при найменшій небезпеці стадо кидається навтіки. На бігу ці антилопи високо підкидають задні ноги, а хвіст тримають майже вертикально. У період гону самці бувають дуже агресивні і між ними нерідкі запеклі бійки. Вагітність триває близько 6-7 місяців, в листопаді — грудні вона народжує одного, частіше двох телят.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2008). Pelea capreolus: інформація на сайті МСОП (англ.) 5 April 2009 Database entry includes a brief justification of why this species is of Near Threatened.
  2. Estes, Richard Despard. The Behaviour Guide to African Mammals. University of California Press. с. 111. ISBN 978-0-520-27297-2.