Антимагнітна пломба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклад антимагнітної пломби.

Антимагнітна пломба (від лат. plumbum — свинець) або антимагнітна наклейка, індикатор магнітного поля — пристрій, що служить для індикації впливу магнітних полів на охоронюваний об'єкт і допомагає в зменшенні крадіжок енергоресурсів (електроенергії, води, газу, тепла, палива).

Загальний опис[ред. | ред. код]

Антимагнітна пломба являє собою наклейку, засновану на спеціальному пломбувальному скотчі. Вона оснащена герметичною капсулою, в якій знаходиться чутливий до магнітного поля елемент (суспензія, рідкісноземельні метали). Мікроскопічні частинки, що містяться в суспензії, чутливі до магнітних полів. Шляхом зміни свого первісного стану і поширення всередині капсули чи зміні малюнка, вони сповіщають про вплив магніту на лічильник контролю споживання електроенергії. Індикаторна пломба монтується шляхом наклеювання на корпус контролюючого лічильника.

Приклад антимагнітної пломби.

Як і в усіх пломбах, захист від підробки забезпечує індивідуальний номер, який наноситься поліграфічним способом або за допомогою лазера пропалюється на наклейці та капсулі.

Відмінності[ред. | ред. код]

Антимагнітні пломби відрізняються способом індикації від впливу магніту (залежно від технології виробництва)[1], чутливістю на різну силу магнітних полів (вимірюється в мілітесла), конструкцією капсули й захистом від впливу на неї, розміром наклейки, кольором наклейки, способом нанесення унікального номера, температурним режимом роботи[2].

Додаткова інформація[ред. | ред. код]

Технології індикації можуть бути захищені патентами[3] залежно від виробників.

Попит на антимагнітні пломби збільшується з кожним роком. Цей ефект викликаний подорожчанням енергоресурсів і можливістю придбання неодимових магнітів. Індикатор магнітного поля наклеюють в районі ймовірного впливу магніту. У приладах обліку це рахунковий механізм, контактна група тощо. Залежно від сили магніту і спрямованості магнітних полів для індикації впливу на прилад обліку, таких антимагнітних пломб може бути кілька.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Індикація впливу на пломбу МагнеТ «MagneT» на YouTube
  2. Антимагнітна пломба МагнеТ. Архів оригіналу за 2 жовтня 2016. Процитовано 26 вересня 2016.
  3. Індикатор магнітного поля[недоступне посилання з грудня 2019] (патент)

Посилання[ред. | ред. код]