Антоній Муса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антоній Муса
Народився 63 до н. е.
Римська імперія
Помер 14
Римська імперія
Країна Стародавній Рим
Діяльність лікар, ботанік, письменник
Галузь медицина
Знання мов латина[1]
Брати, сестри Euphorbusd

Антоній Муса (63 — 14 рр. до н. е.) — визначний давньоримській лікар та ботанік, представник методичної школи медицини у Римі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про місце народження Антонія мало відомостей. Навчався у відомого лікаря Темісона. Він був практикуючим лікарем серед аристократичного та заможного станів Риму часів правління імператора Октавіана Августа. особливу відомість Антоній Муса набув, коли у 23 році до н. е. завдяки холодним компресам вилікував самого імператора. З цього слава Муси поширилася на весь Рим. Про це є згадка у Светонія.

У своїй медичній практиці Антоній значну увагу приділяв лікувальним властивостям трав, їхній здатності виліковувати складні або звичайні хвороби, досяг значних здобутків у фармакології. Однією з таких трав — буквиці — була присвячена праця Антонія Муси, яка збереглася дотепер (De herba vettonica liber).

Окрім медичної діяльності Муса займався ще ботанікою, яка була пов'язана зрештою з медициною. Він дослідив та надав опис низці рослин, серед них банан, подорожник та інші.

Його брат — Евфорб — також був відомим лікарем та ботаніком. На його честь було названо один з видів молочаю. Евфорб був особистим лікарем нумідійського царя Юби II.

Праця[ред. | ред. код]

  • De herba vettonica liber з присвятою Марку Віпсанію Агриппі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ernst Howald, Henry E. Sigerist (Hrsg.): Antonii Musae De herba vettonica liber. Pseudoapulei herbarius. Anonymi de taxone liber. Sexti Placiti liber medicinae ex animalibus etc. Teubner, Leipzig 1927 (Corpus medicorum latinorum, 4). (лат.)
  • Светоній, De vita Caesarum Augustus 59; 81. 1. (лат.)
  1. CONOR.Sl