Антоні-Владислав Ґлузинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антоні-Владислав Ґлузинський
Народився 18 травня 1856(1856-05-18)
Влоцлавек, Влоцлавський повіт[d], Варшавська губернія, Королівство Польське, Російська імперія
Помер 10 квітня 1935(1935-04-10) (78 років)
Варшава, Польська Республіка
Поховання Повонзківський цвинтар
Країна  Польська Республіка
Діяльність політик, патологоанатом, лікар
Alma mater Ягеллонський університет
Знання мов польська
Заклад Ягеллонський університет і Варшавський університет
Членство Польська академія знань
Посада посол до Галицького сейму[d]
Брати, сестри Lesław Gluzińskid
Нагороди
Орден Білого орла (Сербія) Order of the White Lion 3rd Class Командорський хрест ордена Відродження Польщі Knight Grand Cross of the Order of Saint Sava

Антоні-Владислав Ґлузинський (пол. Antoni Władysław Gluziński; 18 травня 1856, під Влоцлавеком, Варшавська губернія Королівство Польське, нині Куявсько-Поморського воєводства Польщі — 10 квітня 1935, Варшава, Польща) — один з найвидатніших лікарів в історії польської медицини, фахівець з внутрішніх хвороб, патолог, клініцист, педагог. Професор. Один з творців інтернальної медицини в Польщі. Піонер польської гастроентерології.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 18 травня 1856 року під Влоцлавеком Варшавської губернії Царства Польського (нині Куявсько-Поморського воєводства Польщі).

У 1874—1880 роках вивчав медицину в краківському Ягеллонському університеті. Потім продовжив навчання в університетах Дерпту (нині Тарту) і Відня. Пройшов стажування в клініках Лейпцига, Берліна і Парижа.

З 1890 року — професор Ягеллонського університету в Кракові, з 1897 — професор університету Яна Казимира у Львові, у 1905—1906 роках обирався ректором Львівського університету, з 1919 року — професор Варшавського університету.

Член Польської академії знань.

Помер 10 квітня 1935 року у Варшаві на 79-му році життя. Похований на Повонзківському цвинтарі.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Один з піонерів польської гастроентерології.

Владислав Ґлузиньський — автор робіт по фізіології, патології та діагностики шлунково-кишкового тракту. Автор першого клінічного опису плазмоцитозу при лейкемії.

Був серед засновників Товариства інтерністів Польщі та Товариства з боротьби з туберкульозом. Автор використовуваного протягом півстоліття у всій Європі методу ранньої діагностики раку шлунка (тест Ґлузинського).

Організатор першої в Польщі протитуберкульозної лікарні. Перший редактор польського наукового журналу «Архіви внутрішньої медицини». Ініціатор з'їздів слов'янських лікарів.

Джерела[ред. | ред. код]