Анута (мова)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анута
Поширена в  Соломонові Острови[1]
Офіційний статус
Коди мови
ISO 639-3 aud

Мова Анута або анутанська мова (самоназва te taranga paka-Anuta) є мовою мешканців острова Анута, що входить до складу Соломонових островів. Мова анута належить до футунською гілки західно-полінезійських та периферійних мов Полінезійської групи[2]. Мовою анута говорять усі мешканці острова, тобто близько 300 осіб, а найбільш спорідненою з нею є мова тікопіа сусіднього острова з одноіменною назвою.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Найцікавішою особливістю мови анута є невелика кількість приголосних звуків - лише 8 фонем. Мала кількість приголосних в анутанській ймовірно є результатом фонемічної редукції (тобто злиття та втрат), в результаті якої було втрачено всі три глухі фрикативи та гортанне зімкнення прото-полінезійської (який зазвичай позначають ´q´). Зокрема в анутанській /p, f/ злилися в /p/, звуки /t, s/ злилися в /t/, а /r, l/ стали /r/. Гортанне зімкнення та /h/ втратилися. Крім того /s/ в деяких позиціях теж зник. На додачу прото-полінезійське /w/ в анутанській перетворилося на /v/ і є єдиним фрикативом мови[3].

З іншого боку система голосних анутанської зберегла звичайний для полінезійських мов склад і має п'ять основних голосних звуків та їх довгі варіанти[3].

Наголос в мові анута досить часто припадає на перший склад. Нехтуючи випадінням голосних та пов'язаними з цим процесами, структуру складу анутанської можна узагальнити як (C)V(:)[3].

Порядок слів в анутанській може бути досить довільним, проте порядок SVO (підмет-присудок-додаток) переважає.

Словниковий запас мови анута останнім часом зазнає змін під впливом мови тікопіа, піджину та англійської. Наприклад анутанське mana ('батькоʼ як у прямому значенні так і у формі звертання) часто заміняється на  taati  (від англ. 'daddy' - 'батькоʼ)[3].

Алфавіт та вимова[ред. | ред. код]

Голосні[ред. | ред. код]

Aa [a]

Ee [ɛ]

Ii [i]

Oo [ɔ]

Uu [u]

Приголосні[ред. | ред. код]

Pp [p~f]

Tt [t~s]

Kk [k]

Mm [m]

Nn [n]

Ng ng [ŋ]

Vv [v~w]

Rr [r~l]

Література[ред. | ред. код]

У 1977 Ричард Фінберг опублікував двотомний словник мови анута. Словник також містить опис основ граматики мови.

Ресурси[ред. | ред. код]

Список з 200 слів міститься у базі даних базового словника Австронезійських мов.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ScriptSource - Solomon Islands
  2. Anuta. Ethnologue. Архів оригіналу за 1 грудня 2016.
  3. а б в г Anutan. Omniglot. Архів оригіналу за 2 червня 2017.