Аніта Ананд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аніта Ананд
Прапор
Прапор
23-й Міністр національної оборони Канади
з 26 жовтня 2021 року
Попередник: Гарджіт Саджан
 
Ім'я при народженні: Anita Indira Anand
Народження: 1967[1]
Кентвілл, Кінгс (графство, Нова Шотландія), Нова Шотландія, Канада
Країна: Канада
Релігія: індуїзм
Освіта: Університет Оксфорда
Партія: Ліберальна партія Канади

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Аніта Ананд (англ. Anita Anand) — канадська юристка та політична діячка, міністр національної оборони з 2021 року. Вона представляла Оквілл (провінція Онтаріо) в Палаті громад після федеральних виборів 2019 року, член Ліберальної партії. Раніше Ананд обіймала посаду міністра державних послуг і закупівель з 2019 по 2021 рік. Вона є першим індусом, який став федеральним міністром Канади.

До своєї політичної кар'єри Ананд була професором юридичного факультету Університету Торонто, де спеціалізувалася на корпоративному управлінні та регулюванні ринків капіталу[2]. Раніше вона була завідувачем кафедри захисту інвесторів та корпоративного управління Дж. Р. Кімбера на факультеті. Вона також була стипендіатом в юридичній фірмі Torys LLP. З жовтня 2019 року Ананд перебувала у відпустці з юридичного факультету Університету Торонто на час перебування на виборній посаді.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ранні роки і освіта[ред. | ред. код]

Індіра Аніта Ананд народилася в Кентвіллі, Нова Шотландія. Її батьки обидва були лікарями; її мати Сарож Д. Рам (нині померла) була анестезіологом, а батько С. В. (Енді) Ананд був загальним хірургом. Її батько був з Таміл Наду, а мати з Пенджабу. У Ананд є дві сестри: Гіта Ананд (юрист з питань зайнятості в Торонто) і Соня Ананд (лікар і науковий співробітник Університету Макмастера).

Аніта Ананд має чотири ступені: бакалавр мистецтв (з відзнакою) в галузі політичних досліджень Університету Королеви; бакалавр мистецтв (з відзнакою) в галузі юриспруденції в Wadham College, Оксфордський університет; бакалавр права в університеті Далхаузі; магістр права з Університету Торонто.

Академічна кар'єра[ред. | ред. код]

Ананд розпочала свою юридичну кар'єру як юрист у Torys з 1994 по 1997 рік (з дозволом отримати ступінь магістра), до цього вона вже працювала в Torys з 1992 по 1993 рік. Потім вона продовжувала свою викладацьку кар'єру, працюючи доцентом (ад'юнктом) з 1997 по 1999 рік на юридичному факультеті Університету Західного Онтаріо. У 1999 році вона стала асистентом професора юридичного факультету Університету Квінс, отримавши посаду та здобувши звання доцента у 2003 році. У 2005 році вона отримала американо-канадську премію Фулбрайта і відвідувала Єльську юридичну школу як запрошений викладач права (осінь 2005 року), викладаючи порівняльне корпоративне управління.

Вона залишила Університет Квінс перейшовши на юридичний факультет Університету Торонто в 2006 році, де була повним професором. З 2007 по 2009 рік вона обіймала посаду заступника декана.

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

21 жовтня 2019 року Аніта Ананд перемогла на виборах і 22 листопада 2019 року Ананд склала присягу як член парламенту від Оквілла в Палаті громад у 43-му канадському парламенті.

20 листопада 2019 року Ананд склала присягу як член Таємної ради та як міністр закупівель.

Під час федеральних виборів у Канаді 2021 року Ананд переобрана до парламенту.

26 жовтня 2021 року Ананд склала присягу як міністр національної оборони в Рідо-Холі. Вона лише друга жінка в історії Канади, яка взяла на себе роль міністра національної оборони після колишнього прем'єр-міністра Кім Кемпбелл у 1990-х роках[3].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Ананд і її чоловік Джон виховали четверо дітей.

Примітки[ред. | ред. код]