Аніта Палленберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аніта Палленберг
нім. Anita Pallenberg
Народилася 6 квітня 1942(1942-04-06)[2][3]
Рим, Італія[4][2] або Гамбург, Третій Рейх[5][6]
Померла 13 червня 2017(2017-06-13)[1][2] (75 років)
Чичестер, Південно-Східна Англія, Англія, Велика Британія[2]
·гепатит C
Країна  Королівство Італія
 Італія
 Німеччина
Діяльність модель, кіноакторка, модельєрка, акторка
Alma mater Центральний коледж мистецтва та дизайну імені Святого Мартіна
Знання мов німецька
Батько Arnoldo Pallenbergd[7]
Мати Paula Wiederholdd[7]
Діти (3) Marlon Richardsd, Angela Richardsd і Tara Richardsd
Волосся біляве волосся
Очі темно-каріd
IMDb ID 0657848

Аніта Палленберг (англ.  Anita Pallenberg; 6 квітня 1944 (80 років), Рим, Італія13 червня 2017, Чічестер, Англія) — італійська модель, актриса і дизайнер, модельєр. Цивільна дружина гітариста Rolling Stones Кіта Річардса в 19671980 роках.

Дочка італійського артиста і німецької секретарки, Аніта з ранніх років навчилася говорити на чотирьох мовах. Перед тим як осісти в Лондоні, вона жила в Німеччині та Нью-Йорку, де працювала в «Живому театрі» (роль у постановці Paradise Now, включала оголення на сцені) і на «Фабриці» Енді Уорхола.

Біографія[ред. | ред. код]

Поряд з The Rolling Stones[ред. | ред. код]

Палленберг стала відомою завдяки романтичним стосункам з учасниками групи Rolling Stones: Браяном Джонсом, з яким вона познайомилася в 1965 році, і Кітом Річардсом, до якого вона пішла після розриву з Джонсом в 1967 році. Також відомо про її короткострокові відносини з Міком Джаггером під час знімання фільму Perfomance, в якому вона зіграла одну з ролей і виступила співавтором сценарію. У березні 2007 року, коли «Perfomance» вийшов на DVD, Аніта категорично заперечувала любовний зв'язок.[8] Палленберг і Річардс народили трьох дітей: у 1969 році народився син Марлон, в 1972 році — дочка Анжела. Третя дитина, син Тара, що народився в 1976 році, мав проблеми зі здоров'ям і помер незабаром після пологів.

Палленберг справила значний вплив на творчість Rolling Stones в період з другої половини шістдесятих і впродовж сімдесятих років і згадувалася у багатьох публікаціях про групу як тоді, так і згодом [9][10] Вона зіграла виняткову роль в «чоловічому» світі рок-н-ролу пізніх шістдесятих, несхожу на роль «дівчини з тусовки», дружини або учасника колективу. Музиканти жартують, що думка Палленберг змусила Міка Джаггера повернутися на студію і звести наново альбом Beggars Banquet, хоча матеріал вже був готовий до випуску[9]. У виданому у 2002 році релізі групи Forty Licks Палленберг позначена як бек-вокалістка у пісні «Sympathy for the Devil»: її інтерес до окультизму чинив вплив на імідж групи весь період, протягом якого вона жила з Кітом Річардсом. Спогади Тоні Санчеса, що деякий час був охоронцем у Річардса і постачальником наркотиків, коротко описують безліч дивних містичних захоплень Палленберг:

Вона більше думала про чорну магії і почала носити з собою всюди в'язку часнику, аби відганяти вампірів. Вона навіть на ніч не розлучалася з нею. Крім того, у неї був незвичний старовинний посуд для святої води, який вона використовувала для деяких ритуалів. Її обряди ставали все секретнішими, і одного разу вона попередила мене, щоб я в жодному разі не переривав її, коли вона працює з заклинаннями.

Попри те, що Аніта Палленберг була матір'ю і вибирала домашнє життя, вона розділяла багато задоволень свого чоловіка й була затримана за звинуваченням у зберіганні наркотиків в 1977 році в Торонто, що ледь не розвалило гурт. Ордер на її арешт послужив приводом для обшуку номера в готелі, в якому зупинилися Палленберг і Річардс. Виявлена у неї кількість марихуани було незрівнянно меншою, ніж у Річардса, а проти Кіта було порушено справу. Загроза ув'язнення погіршила відносини між Палленберг і Річардсом, і в 1981 році Річардс повідомив в інтерв'ю журналу «Rolling Stone» про те, що сварка відбулася під тиском адвокатів, які переконали його розірвати відносини в спробі уникнути серйозніших проблем у майбутньому. Також Річардс заявив про те, що він продовжує любити Аніту, попри те, що в той час у нього зав'язувалися відносини з майбутньою дружиною Патті Хансен[11]. 1985 року в інтерв'ю того ж журналу Мік Джаггер заявив про те, що Палленберг «ледь не вбила його»[12], коли його запитали, чи не відчуває група відповідальності за пристрасть до наркотиків деяких людей, що були поблизу групи, таких як Маршалл Чесс, Джон Філліпс і Палленберг. Попри це, Річардс продовжував підтримувати відносини з Палленберг, запрошуючи на сімейні заходи та концерти, часто з дітьми та онуками, і як стверджується, вона потоваришувала з новою дружиною гітариста Патті Хансен. Співачка Маріанна Фейтфулл, колишня подружка Джаггера наприкінці шістдесятих, залишалася найкращою подругою Палленберг: у 2001 році вони разом зіграли в англо-французькому фільмі Absolutely Fabulous, де Фейтфулл зіграла роль Бога, а Палленберг — Диявола.

Виправдання у вбивстві[ред. | ред. код]

У 1979 році у спільному домі Палленберг і Річардса у Саус Селем, Нью-Йорк, в ліжку Палленберг пострілом в голову з пістолета, що належить музиканту, покінчив життя самогубством сімнадцятирічний Скотт Кантрелл. Юнак працював сторожем в маєтку і виявився залучений в інтимний зв'язок з Палленберг. Сам Річардс знаходився в цей час в Парижі, де записував матеріал з Rolling Stones, однак його син в момент вбивства знаходився вдома. Палленберг була арештована, але в 1980 році справу класифікували як «самогубство», попри чутки про те, що коханці грали в «російську рулетку». Поліційне слідство зробило висновок про те, що Палленберг не перебувала в кімнаті в момент пострілу[13].

Кіно і мода[ред. | ред. код]

Протягом декількох років Палленберг взяла участь у зніманні безлічі фільмів. Особливо яскравими були її ролі Чорної Королеви в класичному науково-фантастичному фільмі Вадима Роже Барбарелла, роль сплячої дружини героя Мішеля Пікколі у стрічці Dillinger è morto режисера Марко Феррері і в авангардній стрічці 1970-го року Performance. 1968 року вона взяла участь в документальному фільмі про групу Sympathy for the Devil французького режисера Жана-Люка Годара, а також Cocksucker Blues, недоробленого документального фільму Роберта Френка про американський тур Rolling Stones у 1972 році.

У недавньому минулому образ Палленберг був обіграний в кіно і на телебаченні. Актриса Монет Мазур зіграла молоду Палленберг у фільмі 2005 року Stoned, біографічній стрічці про останній рік життя Браяна Джонса. 2006 року на телеканалі NBC в телевізійному шоу Studio 60 on the Sunset Strip героїня Гаррієт Хейс, найнята для цієї ролі самою Палленберг, знялася в епізоді самогубства сімнадцятирічного Кентрелла, заснованому на версії «російської рулетки». Але це вказує лише на те, що режисер дозволив собі пофантазувати і що Палленберг абсолютно виправдана в смерті Кентрелла.

Палленберг зайнялася дизайном одягу в дев'яностих, у віці 50 років, після чотирьох років в лондонській St. Martins School of Art and Design. Вона жила між Нью-Йорком і Європою і час від часу брала участь у вечірках як DJ.

Фільмографія[ред. | ред. код]

  • 1967 - A Degree of Murder / Mord und Totschlag - Марія
  • 1968 - Wonderwall - дівчина на вечірці
  • 1968 - Ласунка - сестра Баллок
  • 1968 - Барбарелла - Чорна Каролева
  • 1969 - Діллінджер мертвий - Жинетта
  • 1970 - Performance - Фербер
  • 1969 - Michael Kohlhaas — Der Rebell - Катріна
  • 1972 - Umano non umano
  • 1976 - Berceau de cristal
  • 1998 - «Любов - це диявол» - Казино
  • 2001 - Absolutely Fabulous IV (епізод IV «Donkey») - Диявол
  • 2002 - Hideous Man
  • 2007 - Містер Самотність - двійник Єлизавети II
  • 2007 - Go Go Tales
  • 2007 - Казки стриптиз-клубу - Сін
  • 2009 - Napoli, Napoli, Napoli - матінка Люція
  • 2009 - Дорогуша - Копіна
  • 2011 - Останній день на Землі - мати Ская

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Anita Pallenberg, Actress and Longtime Girlfriend of Keith Richards, Dies at 73New York, Los Angeles, CA: Variety Media, Penske Media Corp., 1905. — ISSN 0042-2738
  2. а б в г д https://www.nytimes.com/2017/06/14/arts/music/anita-pallenberg-dead-actress-rolling-stones-figure.html?_r=0
  3. https://www.washingtonpost.com/local/obituaries/anita-pallenberg-alluring-muse-who-brought-evil-glamour-to-rolling-stones-dies/2017/06/14/1757566e-5110-11e7-be25-3a519335381c_story.html
  4. Deutsche Nationalbibliothek Record #1034787489 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. https://www.nytimes.com/2017/06/14/arts/music/anita-pallenberg-dead-actress-rolling-stones-figure.html?
  6. https://magazin.nzz.ch/meinungen/anita-pallenbergmuse-im-kosmos-der-rolling-stones-ld.1301509?reduced=true
  7. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  8. Sullivan, Chris.[недоступне посилання з травня 2019]
  9. а б Hotchner, A. E. Blown Away: The Rolling Stones and the Death of the Sixties.
  10. Booth, Stanley.
  11. «Keith Richards — Interview».
  12. «Mick Jagger Steps Out — Interview».
  13. Charone, Barbara.

Посилання[ред. | ред. код]