Аппій Клавдій Красс Інрегіллен Сабін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аппій Клавдій Красс Інрегіллен Сабін
Народився 6 століття до н. е.
Стародавній Рим
Помер 469 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[d]
Посада давньоримський сенатор[d][1] і консул[1][2]
Рід Claudii Crassid і Claudii Sabinid
Батько Аппій Клавдій Сабін Інрегіллен[2]
Мати невідомо
Брати, сестри Гай Клавдій Сабін Регіллен[2]
У шлюбі з невідомо
Діти Аппій Клавдій Красс Сабін Інрегіллен

Аппій Клавдій Красс Інрегіллен Сабін (510 — 469 рр. до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, консул 471 року до н. е..

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Клавдіїв. Син Аппія Клавдія Сабіна Інрегіллена, консула 495 року до н. е. Він продовжував політику батька з протидії наданню більших прав плебеям. Внаслідок ненависті останніх програв консульські вибори у 482 році до н. е. У 471 році до н. е. за наполяганням патриціїв й проти власної волі став консулом, разом з Тітом Квінкцієм Капітоліном Барбатом. Намагався завадити прийняттю закону щодо обрання плебейських посадовців до трибутних коміцій, але марно. Водночас виступив у похід проти вольсків. Втім внаслідок непопулярності Аппія військо відмовилося воювати і він зазнав поразки. Клавдій відступив до Риму, після чого стратив бунтівних центуріонів та прапороносців, провів серед легіонерів децимацію.

У 470 році до н. е. Аппій активно протидіяв прийняттю аграрного закону, тому був притягнутий до суду під час свого консульства. Під час процесу він й помер.

Родина[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Appius Claudius Crassus (Konsul 471 v. Chr.). In: Der Neue Pauly (DNP). Band 3, Metzler, Stuttgart 1997, ISBN 3-476-01473-8, Sp. 9