Апростема Карпентера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Апростема карпентера)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Апростема Карпентера
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Підряд: Сидячечеревні (Symphyta)
Надродина: Tenthredinoidea
Родина: Аргіди (Argidae)
Рід: Aprosthema
Вид: Апростема Карпентера
Aprosthema tardum
(Klug[en], 1814)[1][2]
Синоніми
  • Hylotoma tarda Klug, 1814[2]
  • Schizocera cylindricorne Thomson, 1871[2]
  • Aprosthema carpentieri Konow, 1902[2]
Посилання
EOL: 3763827

Апростема Карпентера (Aprosthema tardum) — один з видів пильщиків голарктичного роду Aprosthema у фауні Палеарктики. Зустрічається у Європі, Малій Азії, а також у Сибіру. Є декілька знахідок в Україні.

Опис[ред. | ред. код]

Невелика комаха до 10 мм. Ноги жовті, крила бурі, зі світлою верхівкою. Черевце жовте, лише перший і основа другого тергіту, а також дев'ятий сегмент черевця і стулки яйцекладу чорні. Верхньощелепні полапки складаються лише з чотирьох сегментів замість звичних для пильщиків цього роду п'яти, оскільки останні два зрослися між собою.[3]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Спосіб життя не вивчено. Імаго ловили у червні та серпні, тому, ймовірно, вид має два покоління на рік.

Зустрічається у степових біотопах з домішкою бобових.

Ареал[ред. | ред. код]

Поширений у більшій частині Європи: від Франції та Великої Британії на заході, Данії та Фінляндії на півночі до України і Росії на сході, Італії та Македонії на півдні. Відомий також з Туреччини та Західного Сибіру.

Чисельність і охорона в Україні[ред. | ред. код]

За даними 2-го видання Червоної книги України (1994) чисельність виду в Україні низька, зроблено поодинокі знахідки на околицях селища Рогань Харківської області та міста Умань Черкаської області. Загрозою виду було названо розорювання цілинних степів.

Проте з 3-го видання Червоної книги України (2009) апростему Карпентера вилучили[4]. Деякими ентомологами критикувалось включення виду до Червоної книги через його малу дослідженність[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Aprosthema tardum (Klug 1814). Fauna Europaea http://www.faunaeur.org/.
  2. а б в г Aprosthema tardum (Klug 1814). NBN Gateway. Архів оригіналу за 3 листопада 2014. Процитовано 30 червня 2015.
  3. Василенко, С. В. Два новых вида пилильщиков рода Aprosthema Konow, 1899 (Hymenoptera, Symphyta, Argidae) с территории Западной Сибири (PDF). Евразиатский энтомологический журнал. 8 (1): 27—30. Архів оригіналу (PDF) за 16 грудня 2014.
  4. Перелік видів тварин, що виключені з Червоної книги України (тваринний світ). Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 2 листопада 2014. Затверджено наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 17 червня 2009 р. № 313
  5. Вервес, Ю. Г.; Хрокало Л. А., Павлюк Р. С., Балан П. Г. (1999). До принципів добору безхребетних тварин у Червону книгу України (PDF). Заповідна справа в Україні. 5 (2): 50—58. Архів оригіналу (PDF) за 18 травня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]