Аракелян Мінас Рамзесович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аракелян Мінас Рамзесович
Народився 9 червня 1955(1955-06-09) (68 років)
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність правник
Alma mater ОНУ ім. І. І. Мечникова
Заклад Національний університет «Одеська юридична академія»
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор юридичних наук
Нагороди
Заслужений юрист України Нагрудний знак МОН України «Відмінник освіти»

Міна́с Рамзе́сович Аракеля́н (нар. 9 червня 1955) — український правознавець, доктор юридичних наук (2019), професор (2014), Заслужений юрист України (2011), перший проректор Національного університету «Одеська юридична академія»20052010 роках та з 2011 року).

Біографія[ред. | ред. код]

У 1977 році закінчив Одеський державний університет імені І. І. Мечникова.

У 1982 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему: «Природоохоронна функція соціалістичної держави».

З 1980 року працював на посаді асистента кафедри теорії та історії держави і права Одеського державного університету імені І. І. Мечникова.

З грудня 1998 року — доцент кафедри судових та правоохоронних органів, завідувач кафедр права Європейського Союзу та порівняльного правознавства (з 2006 по 2009 року), історії держави і права (з 2009 по 2015 року) Одеської національної юридичної академії.

З 2005 року по теперішній час — перший проректор, проректор з навчальної роботи Національного університету «Одеська юридична академія».

З 2009 року — на посаді професора кафедри історії держави і права Одеської національної юридичної академії, в 2014 році присвоєно вчене звання професора.

Сфера наукових інтересів: історія адвокатури, порівняльна адвокатура, право Європейського Союзу. З цієї проблематики має понад 50 публікацій в спеціалізованих вітчизняних та закордонних наукових журналах та збірках, в тому числі наукові та навчально-методичні роботи, ним написані 2 монографії, ряд підручників, у тому числі і з грифом МОН України.

Під керівництвом М. Р. Аракеляна захищено 10 кандидатських дисертацій.

Нормотворча діяльність[ред. | ред. код]

М. Р. Аракелян входив до робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, брав активну участь в експертизі законодавчих актів, був серед розробників проєктів Законів «Про судоустрій», «Про прокуратуру», "Про внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції», проекту Регламенту Вищої ради юстиції[1].

Основні праці[ред. | ред. код]

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Професору М. Р. Аракеляну присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України», він нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Головного управління Державної служби України, нагрудними знаками Міністерства освіти і науки України «Петро Могила» та «Відмінник освіти України», відзнакою Вищої ради юстиції «за особисті заслуги щодо вдосконалення функціонування судової влади», Почесним знаком президента університету, ювілейними медалями й іншими відзнаками[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юридичний вісник. — 2017 — № 3 — 4 [Архівовано 25 січня 2020 у Wayback Machine.]. — С. 136.
  2. Одесская школа права. Введение в украинское право / под общ. ред. С. В. Кивалова; отв. ред. М. В. Афанасьева; сост. Ю. Д. Батан; МОН Украины, НУ ОЮА. — Одеса: Юридична література, 2016. — 504 с. — С. 45-48, 90. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]