Ардханарі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ардханарі
Зображення
Фігурує у індуїзм
CMNS: Ардханарі у Вікісховищі
Скульптура Ардханарі. Кхаджурахо, Мадг'я-Прадеш, Індія, Х ст.

Ардханарі, Ардханарішвара (санскр. अर्धनारीश्वर, Ardhanārīśvara IAST) — андрогінне індуїстське божество, об'єднана форма божества Шиви та його дружини богині Парваті (також відомої під іменами Деві, Шакті та Ума). Зображується як наполовину чоловік — наполовину жінка. Як правило, права сторона божества зображується як Шива, а ліва - як Парваті. Міфологія Ардханарішвари викладена в Пуранах.

Витоки божества Ардханарішвари слід шукати у гермафродитних постатях давньоіндійської та давньогрецької культур. Найраніші зображення Ардханарішвари датуються періодом Кушанського царства. Іконографія Ардханарішвари поступово розвивалася і досягла свого розквіту в період Гуптів. Хоча Ардханарішвара продовжує залишатися однією з популярних іконографічних форм у релігійному мистецтві Шиваїта, існує дуже мало храмів, присвячених цьому божеству.

Ардханарішвара уособлює синтез чоловічої та жіночої енергій всесвіту (Пуруші та Пракрити) і показує, як чоловіча форма Бога – Шива, невіддільна від жіночої форми – Шакті, і навпаки. Єднання цих двох форм проголошується коренем всього світобудови. Згідно з іншим трактуванням, Ардханарішвар символізує всепроникну природу Шиви.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]