Арес I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арес I
Призначення Ракета космічного призначення
Виробник Alliant Techsystems (Ступінь I)
Boeing (Ступінь II)
Країна США США
Розміри
Висота 94 м
Діаметр 5,5 м
Ступенів 2
Вантаж
Вантаж на
LEO
25,400 кг
Споріднені ракети
Аналоги Omega
Історія запусків
Статус Проєкт закритий
Космодроми SLC 39В на мисі Канаверал
Всього запусків 1 (прототип)
Перший ступінь
Двигуни 1
Тяга кН
Тривалість горіння 150 с
Паливо Тверде
Другий ступінь
Двигуни 1-J-2X
Тяга 1,307 kN кН
Питомий імпульс 448 с
Тривалість горіння 190 с
Паливо H2/LOX
логотип Ареса

«Арес I» (Ares I) — нова ракета-носій, яку розробляла НАСА, призначена для виводу на низьку орбіту навколо Землі пілотованого космічного корабля наступного покоління. Проєкт закритий.

Назва та призначення[ред. | ред. код]

Арес V (зліва) та Арес I (зправа)

Арес — це ім'я давньогрецького бога, що відповідає Марсу в давньоримській міфології. Політ на Марс — це наступна, після Місяця, мета програми «Сузір'я». «I» в назві «Арес I» асоціюється з аналогічним індексом в назві ракети-носія «Сатурн I». Назва «Арес V», нової вантажної ракети-носія, що розроблюється одночасно з «Арес I», асоціюється також з ракетою-носієм «Сатурн V». Обидві ракети, «Сатурн I» та «Сатурн V», були розроблені в НАСА в 60-х роках спеціально для польотів людини в космос та успішно експлуатувалались по американській програмі «Аполлон», програми польотів на Місяць.

«Арес I» буде здатний виводити на навколоземну орбіту 24,95 тонн (55 000 фунтів).

Основна задача «Арес I» — це виведення на орбіту навколо Землі космічного корабля з екіпажем з 4—6 астронавтів на борту. Друга можливість використання «Арес I» — вивід на орбіту корисних вантажів вагою до 25 тонн. Вантажний варіант передбачається використовувати для постачання Міжнародної космічної станції, а також для виводу на орбіту вантажів призначених для експедицій на Місяць.

Будова[ред. | ред. код]

«Арес I» складається з послідовно з'єднаних двох ступенів ракети-носія, пілотованого корабля, агрегатного модуля та системи аварійного рятування екіпажу.

Запуск[ред. | ред. код]

Перший випробувальний політ ракети «Арес» планувався на початок 2009 року. 20 жовтня 2009 ракета «Арес I-Х» була запущена 28 жовтня, в 17:30 за київським часом.

Перший робочий старт «Ареса» призначений на 2015 рік, але попередні запуски вже багато разів відкладалися. А перший політ на Місяць має відбутися не пізніше 2020 року.

Перший випробувальний політ «Арес I–X»[ред. | ред. код]

Докладніше: Арес I-Х

Перший випробувальний політ ракети «Арес» планувався на початок 2009 року. Проте терміни цього польоту постійно переносилися протягом усього 2009 року. Запуск планувався на 31 липня, потім на 18 вересня, потім на 27 жовтня. Перший випробувальний політ ракети «Арес» отримав спеціальну назву: «Арес I-Х». Замість другого ступеня та корисного навантаження встановлені масо-габаритні макети.

Вікно для старту 27 жовтня було відкрито з 12 до 16 годин за Гринвічем (з 8 до 12:00 річного часом східного узбережжя США). Через несприятливу погоду (низька хмарність і сильний вітер) з 12:00 старт постійно пересувався, аж до скасування старту і перенесення його на наступний день, 28 жовтня. Старт відбувся 28 жовтня 2009 року в 11:30 EDT. Час польоту — близько 6 хвилин з моменту старту до моменту приводнення ракетного прискорювача за 240 км від точки старту.

Максимальна досягнута швидкість 4,76 Маха, висота — 45 км.

Посилання[ред. | ред. код]