Аркейн (мультсеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аркейн
Arcane
Тип телесеріал
Телеканал(и) Netflix
Дистриб'ютор(и) Netflix
Жанр серіал фентезіd, пригодницький телесеріалd, стімпанк, наукове фентезі[1] і екшен-серіалd[1]
Формат зображення 1080p, HDR
Формат звуку 5.1 Об'ємний звук
Тривалість серії 41 хв.
Компанія Riot Games і Fortiche
Сценарист Крістіан Лінке
Алекс Йі
Конор Шейлі
Еш Бреннон
Режисер Паскаль Шаррю
Арно Делорд
Жером Комбе
На основі League of Legends
Монтаж Роберто Фернандес
Джілад Кармел
Лоуренс Ган
Художник Кевін Емерік
Арно-Лоріс Бодрі
Жюльен Жоржель
Музика на початку «Enemy» у виконанні Imagine Dragons з JID
Композитор Алекс Сівер
Олександр Темпл
Країна-виробник США США
Франція Франція
Мова оригіналу англійська
Перша поява 6 листопада 2021 року
Перший показ 6 листопада 2021
Кількість сезонів 1
Кількість серій 9
Посилання

«Аркейн: Ліга Легенд» (англ. Arcane: League of Legends) — мультсеріал 2021 року за всесвітом гри League of Legends[2][3][4], створений з нагоди десятиліття гри[5]. Мультсеріал створено компаніями Riot Games та французькою студією Fortiche Production. Прем'єра перших трьох серій відбулася 6 листопада 2021 року, мультсеріал вийшов на стрімінгових платформах Netflix і Tencent Video[6]. Серіал поділено на три «акти» по три серії; прем'єра другого та третього «актів» відбулася 13 і 20 листопада відповідно[7][8].

Дія відбувається у вигаданих містах всесвіту League of Legends: аристократичному Пілтовері та Зауні, де мешкають бідняки та злочинці. Невдале пограбування лабораторії в Пілтовері групою злодіїв із Зауна обертається тим, що до світу повертається заборонена магія. Віковий рейтинг мультсеріалу — «16 +»[9].

Сюжет[ред. | ред. код]

Перший сезон[ред. | ред. код]

Сестри Вайлет і Павдер разом з двома друзями здійснюють невдале пограбування наукової лабораторії в Пілтовері. Стається вибух і поліція Пілтовера наполегливо розшукує винних. Це напружує давній конфлікт між Пілтовером і Зауном. Опікун сестер Вандер намагається запобігти сутичкам, але потрапляє в полон до свого старого ворога, алхіміка Сілко. Вайлет з друзями намагаються його звільнити; Павдер думає, що може допомогти друзям і створює бомби з вкраденим з лабораторії кристалом з невідомої речовини. В результаті вибуху гинуть друзі Вайлет, а потім і Вандер, і вона звинувачує в смертях свою сестру. Вай відрікається від Павдер, але ту бере під свою опіку Сілко.

Паралельно молодий учений Джейс Таліс, якому й належала пограбована лабораторія, постає перед судом за експерименти із забороненою магією Аркейн. Його виганяють з академії та наказують знищити напрацювання. Проте Джейса Таліса підтримують дослідник Віктор і аристократка Мел Медарда, допомагаючи довести, що магію можливо приборкати. Порушивши заборону, Джейс із Віктором створюють сплав магії з технологією — «гекстек». Доктор Гаймердінґер, який був налаштований критично, визнає користь цього відкриття, але побоюється, що ним скористаються для війни.

Завдяки гекстеку Пілтовер за кілька років досягає небувалого процвітання. Джейс Таліс входить до ради Пілтовера, вірячи, що його винаходи приведуть до миру й прогресу. Сілко в цей час планує повстання і таємно захоплює контроль над Зауном за допомогою наркотику, що поступово перетворює наркоманів на потвор. Павдер під його опікою виростає та бере собі ім'я Джінкс. Вона викрадає останню гекстекову розробку — самоцвіт, який слугує джерелом величезної енергії. При цьому гинуть декілька правоохоронців. За розслідування береться силовиця Кейтлін Кірамман, яка звільняє із в'язниці Вайлет. Удвох вони знаходять свідчення, що до крадіжки самоцвіту причетна Джінкс. Рада Пілтовера готується до військових дій проти Зауна і відправляє на пенсію Гаймердінґера, який потім приєднується до банди «Світляків», що прагне утримувати законність у Зауні.

Смертельно хворий Віктор потай заручається підтримкою алхіміків Зауна, щоб зцілитися. Задум вдається, але Віктор усвідомлює, що гекзтекові розробки перетнули моральні межі. Джейс Таліс, мимовільно ставши вбивцею хлопчика із Зауна, переконує раду дати Зауну незалежність і тим самими забезпечити мир між двома містами. Проте Джінкс, дедалі божеволіючи, сприймає роздуми Сілко про примирення за зраду. Вона вбиває Сілко, заволодіває самоцвітом і користується ним, щоб атакувати Пілтовер.

Озвучення[ред. | ред. код]

Епізоди[ред. | ред. код]

№ серіїНазва серіїОригінальна дата показу
Акт 1
1«Ласкаво просимо до гри»
«Welcome to the Playground»
6 листопада 2021

Протистояння між технологічно розвиненим містом Пілтовер і його підземним рівнем Зауном призводить до того, що сестри Вайлет та Павдер осиротіли. Їх бере під опіку власник бару та лідер підміського заколоту Вандер.

Дівчата приєднуються до банди злодіїв, які обкрадають заможні будинки Пілтовера. Чергова крадіжка відбувається в лабораторії вченого, звідки Павдер забирає таємничі сині камінці. Один з них випадає та вибухає, а здобич Павдер доводиться викинути, рятуючись від конкурентної банди. Поліція розшукує винуватців вибуху, спричиняючи обурення жителів Зауна. Товариші звинувачують Павдер у тому, що лишилися без скарбу та стали розшукуваними. Тим часом злочинний авторитет, алхімік Сілко, готується підняти революцію, створюючи покірних йому чудовиськ.
2«Деякі таємниці краще лишити нерозгаданими»
«Some Mysteries Are Better Left Unsolved»
6 листопада 2021

Джейс Таліс, молодий дослідник Академії Пілтовера, в будинку якого стався вибух, був викликаний до суду. У суді виявляється, що він намагався підкорити заборонену магію Аркейн. Перед засіданням доктор Гаймердингер радить йому мовчати про магію. Та бувши врятованим за допомогою магії в дитинстві, Джейс вірить, що зможе принести користь Пілтоверу своїм винаходом — технологією «Гекзтек». Тому він зізнається, що експериментував із магією. За рішенням суддів його виганяють з Академії, а результати досліджень постановляють знищити. Асистент Академії на ім'я Віктор цікавиться працею Джейса та закликає довести справу до кінця. Аристократка Мел Медарда також вважає, що Джейс Таліс може бути корисний.

Тим часом у Зауні на Вандера тиснуть силовики Пілтовера, вимагаючи видати винних у вибусі. Вандер відмовляється свідчити проти своїх підопічних, тоді як Вайлет бажає повстання й підбадьорює Павдер.
3«Насильство — необхідна основа для змін»
«The Base Violence Necessary for Change»
6 листопада 2021

Сілко і Вандер одного разу боролися пліч-о-пліч за те, щоб Пілтовер рахувався з думкою Зауна. Їхнє партнерство закінчилося поєдинком, коли Вандер домовився припинити битву з солдатами верхнього міста, хоча Сілко хотів продовжити. Тепер Вандер, попри обурення Вайлет, вирішує здатися заради збереження миру. Несподівано на нього нападає та викрадає Сілко. Вайлет та решта злодіїв вирушають рятувати його, залишаючи Павдер аби вона не втручалася. Вони знаходять Вандера на покинутому заводі та звільняють його, але їх переслідує потвора. Павдер користується магічними камінцями, що лишилися в неї, аби підірвати завод. В результаті двоє її товаришів гинуть, а Вандер ледве не гине у двобої з Сілко. Важко поранений, він користується сироваткою Сілко, щоб перетворитися на чудовисько й дати час Вай з Павдер на втечу. Вай відрекається від Павдер і покидає її на згарищі. Тоді Сілко бере Павдер у свою банду. Вай слідом схоплює Маркус, силовик Пілтовера.

Нагорі Джейсу та Віктору вдається пробратися в лабораторію Гаймердингера, щоб вдосконалити «Гекстек», чому сприяє Мел. В останню мить їм вдається приборкати магію.
Акт 2
4«Щасливого Дня Прогресу!»
«Happy Progress Day!»
13 листопада 2021

За кілька років з моменту розробки гекстеку Пілтовер процвітає, розвиваючи техномагічні технології. Головне досягнення — це гекс-брама, що телепортує дирижаблі по всьому світу. Місто святкує своє 200-річчя як свято під назвою «День Прогресу». Джейс і Віктор розробляють спосіб стабілізувати гекстек-самоцвіти — універсальні джерела магічної енергії для живлення пристроїв. Але Джейс вирішує відкласти презентацію самоцвіту після попередження від Гаймердингера про небезпеку, яку він може нести.
Павдер у той час стала божевільною бандиткою та взяла собі ім'я Джінкс. Вона живе з Сілко і допомагає йому провозити на дирижаблях контрабанду в Пілтовер, особливо наркотик Мерехтіння, який поступово перетворює людей на монстрів. Чергова поставка зривається через напад підміської банди «Світляків». Джінкс намагається справити хороше враження на Сілко, вкравши гекстек-самоцвіт. Їй це вдається, але також вона вбиває шістьох силовиків поблизу.

Молода силовиця Кейтлін, подруга дитинства Джейса, вирушає до в'язниці «Стіллвотер», щоб поговорити з одним із головорізів Сілко, але замість цього стикається з ув'язненою Вай. Тим часом Джейс отримує місце в раді правителів Пілтовера.
5«Всі хочуть бути моїми ворогами»
«Everybody Wants to Be My Enemy»
13 листопада 2021

Кейтлін звільняє Вай із в'язниці, щоб знайти причетних до загибелі силовиків. Шукаючи Сілко, обидві натрапляють на слід Джінкс. Прибувши в підземний бордель у пошуках доказів, Вай зустрічає стару колегу Севіку і дізнається про стосунки її сестри з Сілко. Тим часом Сілко змушує шерифа Маркуса провезти контрабандою наркотик і дати правоохоронцям хибні докази проти «Світляків» в обмін на його підвищення в лавах силовиків Пілтовера.
Самоцвіт нагадує Джінкс про загибель її рідних, тому Сілко бере її «відродитися» в озері Зауна, Джінкс остаточно відрекається від імені Павдер.

Повернувшись у Пілтовер після похорону силовиків, Джейс вирішує співпрацювати з аристократами, розуміючи, що інакше стане мішенню їхніх інтриг. Він починає романтичні стосунки з колегою Мел. У цей час хвороба Віктора прогресує.
6«Коли ці стіни падають»
«When These Walls Come Tumbling Down»
13 листопада 2021

Бажаючи зцілитися, Віктор і Джейс вивчають вплив гекстеку на живу матерію та створюють гекс-ядро. Це жахає Геймердингера, який застерігає, що колись такі винаходи знищували цілі цивілізації. Проте аристократи одноголосно голосують за його виключення з ради Пілтовера. Віктор звертається до алхіміка Сайнда, з яким колись працював у дитинстві, щоб удосконалити гекс-ядро.
Сілко шантажує Маркуса загрозою для його малої дочки, щоб той усунув Кейтлін і Вай. Під землею Вай і Кейтлін знаходять безпечний будинок, щоб вилікувати Вай після бійки в борделі. Але Сілко підкупляє місцевих наркоманів і оточує будинок. Вай і Кейтлін тікають, в ході чого Вай помічає знак своєї сестри.

Дізнавшись про повернення Вай, Джінкс дає їй новий знак. Сестри воз'єднуються, але втручаються «Світляки», які крадуть самоцвіт і забирають Кейтлін з Вай.
Акт 3
7«Хлопчик-рятівник»
«The Boy Saviour»
20 листопада 2021

Лідер «Світляків» виявляється загартованим у боях Екко — другом дитинства Джінкс і Вай. Екко пояснює Вай, що його банда бореться за те, аби Мерехтіння не поширювався в місті. Джінкс ледь не обертається проти Сілко за те, що він приховував від неї повернення сестри, але той змушує її продовжувати виконувати його волю.
Після зростання заворушень і насильства між Пілтовером і Зауном, Мел переконує Джейса працювати над гекстековою зброєю. За порадою Сайнда, Віктор використовує Мерехтіння, щоб дозволити гекс-ядру модифікувати його хворе тіло та продовжувати дослідження самотужки.

Екко і Кейтлін намагаються повернути гекстек-самоцвіт у Пілтовер, зустрівшись із Маркусом на мосту, а Вай вирушає шукати Джінкс. Коли Маркус зраджує Кейтлін, Вай повертається, щоб допомогти їй. Джінкс підриває величезний рій механічних світляків на мосту, вбиваючи Маркуса та його силовиків, і поранивши Кейтлін з Вай. Вважаючи, що Вай проміняла рідну сестру на Кейтлін, Джінкс слідом стріляє в обох, але Екко не дає їй поцілити. Вони сходяться в двобої, Джінкс підриває гранату і тяжко раниться.
8«Олія та вода»
«Oil and Water»
20 листопада 2021

У спогадах мати Мел, воєначальниця сусідньої імперії Ноксус, намагається навчати молоду ідеалістичну дочку безжальності, страчуючи на її очах злочиницю. У сьогоденні Сілко рятує Джінкс після її боротьби з Екко і виявляє, що їй вдалося вкрасти гекстековий самоцвіт. Він приносить Джінкс до Сайнда, який обіцяє врятувати її, але замовчує як саме. Сайнд вколює їй Мерехтіння, що зцілює Джінкс, але її починає мучити біль. У галюцинацях вона бачить начебто болю їй завдають Вай та Кейтлін.
Тим часом мати Мел прибуває в Пілтовер після вбивства її брата, і закликає до війни з Зауном. Після вигнання з ради Гаймердингер відвідує Заун, намагаючись допомогти місцевим жителям, і допомагає пораненому Екко повернутися в сховок «Світляків». Вражений тамтешнім порядком, Гаймердингер вирішує там лишитися.
Віктор вдосконалює своє тіло за допомогою гекс-ядра, замінюючи хворі ногу та руку на техномагічні протези. Та гекс-ядро випадково вбиває подругу його дитинства і асистентку Скай.

Після того, як рада не прислухається до свідчень Вай перед радою, що Сілко загрожує Пілтоверу, Вай об'єднується з Джейсом, щоб перервати виробництво Мерехтіння. Обоє вирушають у нетрі Зауна на завод, де борються з армією головорізів. Джейс мимовільно вбиває хлопчика, що працював на заводі. Джінкс, ведена галюцинаціями, викрадає Кейтлін.
9«Чудовисько, яке ти створив»
«The Monster You Created»
20 листопада 2021

Віктор думає про самогубство та зізнається Джейсу, що вони «втрачають самих себе». Картаючи себе за вбивство хлопчика, Джейс вирішує домовитися з Сілко аби уникнути подальших жертв. Коли вони нарешті зустрічаються, Джейс пропонує Сілко видати Джінкс для суду в обмін на незалежність Зауна. Проте Сілко вагається, нарікаючи перед статуєю Вандера на свою долю.
Екко розкриває Гаймердингеру свою криївку, і вони погоджуються працювати разом на благо Зауна. Озброївшись гекстековими рукавицями Джейса, Вай протистоять Севіці і жорстоко б'є її, але згодом її викрадає Джінкс. Вона отямлюється в кімнаті зі зв'язаними Сілко та Кейтлін, де Джінкс дає сестрі пістолет, кажучи їй вибрати між Кейтлін і нею. Коли Вай відмовляється вбити Кейтлін, Джінкс погрожує вбити її особисто. Під час сварки Джінкс із Сілко Кейтлін звільняється. Стається недовга перестрілка, в якій Джінкс убиває Сілко, котрий наостанок зізнається, що справді любив її, як дочку. Визнавши, що вона з Вай розійшлися остаточно, Джінкс залишає сестру з Кейтлін.

Джінкс використовує гекстековий самоцвіт, щоб створити ракетну установку, якою вона стріляє в зал ради Пілтовера, щойно там ухвалюють дати Зауну незалежність.

Просування[ред. | ред. код]

1 листопада 2021 року було оголошено про те, що події, присвячені прем'єрі мультсеріалу, пройдуть у всіх іграх Riot Games, а саме League of Legends, Legends of Runeterra, Teamfight Tactics, League of Legends: Wild Rift і Valorant[10].

Також відбулася колаборація з іграми, що не належать Riot Games, — PUBG Mobile[11] і Fortnite[12].

6 листопада 2021 року під час світової прем'єри, Riot Games організувала стрім першої серії на платформі Twitch, стримери, які отримали дозвіл від Riot Games, також провели трансляцію серії на своїх каналах; під час перегляду глядачі могли отримати ігрові нагороди в League of Legends, Legends of Runeterra, Teamfight Tactics, League of Legends: Wild Rift і Valorant[13].

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Після показу перших трьох актів рейтинг агрегатора Rotten Tomatoes складає 9,1/10 на основі 24-х рецензій від критиків. Усі рецензії виявилися позитивними[14]. На IMDb середня оцінка склала 9,2/10[15]. Серіал посів перше місце за популярністю на Netflix у 52-х країнах[16].

Згідно з рецензією Ендрю Вебстера із «The Verge» «В „Аркейн“ немає нічого, що я б назвав новим чи революційним. Це досить типова фантастична історія, яка просто дуже добре зроблена. Лиходії лякають, потенційні герої спантеличені та пов'язані, дивитися екшн надзвичайно приємно, і все рухається швидким темпом. Найкраще, що є у „Аркейн“, це те, наскільки стильно він виглядає. Кожен кадр — як чудовий твір концепт-арту, намальований вручну; в русі це щось досі небачене. Це також світ, у якому відчувається, що він живе і цілком реалізований». Хоча серіал заснований на відеогрі, він не вимагає знайомитися з нею, а сюжет складає цікаву передісторію її центральних персонажів[17].

Остін Ґослін із «Polygon» писав, що «Серіал, який анімували Riot і Fortiche Production, цілковито прекрасний — особливо серед шоу Netflix, які часто мають простіший, менш виразний дизайн персонажів. Він має стиль, схожий на живопис, який особливо вражає в просторих ландшафтах і зображеннях масивних веж Зауна та Пілтовера й великих будівель. Персонажі „Аркейну“ також виглядають чудово, досягаючи балансу між стилем, який поєднується з артами League of Legends, але також є дещо природнішими для оповідної анімації». Щодо сюжету, стверджувалося, що він нагадує підліткову літературу, звідки його стиль і тематика, але серіал ніколи все ж не перетворюється на похмуре доросле фентезі. Серіал підживлює інтерес до першоджерела і з тим доречно доповнює його, адже «За винятком кількох коротких анотацій, схованих на офіційному вебсайті гри, у персонажів League of Legends насправді немає конкретної передісторії, і це саме те, що вирішує „Аркейн“»[18].

Джоел Келлер з «Decider» відгукнувся: «Анімація в „Аркейн“ — це відкриття, особливо для телесеріалу. Людські персонажі мають реалістичні людські вирази та рухаються настільки плавно, що створюється відчуття, ніби це було зроблено за допомогою технології захоплення руху. Сцени бійок та гонитв мають візуальну мету, а не просто безлад дії. Це йде пліч-о-пліч з добре написаними персонажами, щоб забезпечити дуже приємне враження від перегляду». Підкреслювалося, що в серіалі багато сцен насильства та грубої лексики. Та зрештою «Навіть якщо ви не геймер або шанувальник League of Legends, „Аркейн“ буде більш ніж просто принадною, щоб зацікавити вас цікавою історією, підкріпленою дивовижною анімацією»[19].

Common Sense Media в особі Метта Кебрала відзначалося, що це видатний анімаційний серіал, який проте небажаний для перегляду дітьми і молодшими підлітками. «Батьки повинні знати, що „Аркейн“ — це анімаційний екшн/пригодницький серіал, заснований на популярній відеогрі League of Legends. У ньому представлені жорстокі фізичні бійки між підлітками, хоча кров і розчленування зведені до мінімуму… Мова включає „чорт“, „лайно“, „бісить“ та „дупа“, які часто використовують підлітки… Персонажів зображено, як вони п'ють у барі та курять люльки. Персонажки, які виглядають секс-працівницями, стоять перед стінами закладу, схожого на бордель, щоб привабити потенційних клієнтів»[20].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://premierenext.com/arcane-when-will-it-happen-on-big-screens-to-know-click-here/
  2. Porter, Rick (3 травня 2021). ‘League of Legends’ Animated Series Set at Netflix. The Hollywood Reporter (амер.). Архів оригіналу за 5 травня 2021. Процитовано 4 травня 2021.
  3. Palmer, Philip (22 жовтня 2019). League of Legends Arcane TV series: Release date, story, characters, and everything we know. PC Gamer (амер.). Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 14 березня 2020.
  4. Riot Games Developing Animated Series Based on 'League of Legends'. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2021. Процитовано 14 березня 2020.
  5. Arcane: Animated Series Announcement | Riot Pls: 10th Anniversary Edition — League of Legends (англ.), архів оригіналу за 10 липня 2021, процитовано 14 березня 2020
  6. Amidi, Amid (25 вересня 2021). Netflix Releases 'Arcane' Trailer, Premiering November 6. Cartoon Brew (амер.). Архів оригіналу за 26 вересня 2021. Процитовано 25 вересня 2021.
  7. Riot Games and Netflix unveil Arcane animated TV series launching on November 6. Venture Beat. 25 вересня 2021. Архів оригіналу за 25 вересня 2021. Процитовано 14 листопада 2021.
  8. Goslin, Austen (25 вересня 2021). League of Legends’ Arcane series gets stunning new trailer, Netflix release date. Polygon (амер.). Архів оригіналу за 25 вересня 2021. Процитовано 25 вересня 2021.
  9. Riot Games reveals details about Arcane animated series. Daily Esports (амер.). 16 жовтня 2019. Архів оригіналу за 4 травня 2021. Процитовано 14 березня 2020.
  10. Welcome to RiotX Arcane. Riot Games. 5 листопада 2021. Архів оригіналу за 10 листопада 2021. Процитовано 14 листопада 2021.
  11. Runeterra Enters PUBG Mobile to celebrate RiotX Arcane. Riot Games. 5 листопада 2021. Архів оригіналу за 20 листопада 2021. Процитовано 14 листопада 2021.
  12. Fortnite Gets Jinxed to celebrate Arcane. Riot Games. 5 листопада 2021. Архів оригіналу за 22 листопада 2021. Процитовано 14 листопада 2021.
  13. Kelly, Michael (1 листопада 2021). Riot to broadcast Arcane premiere on Twitch, exclusive in-game drops available to all viewers. Dot Esports. Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 7 листопада 2021.
  14. Arcane: League of Legends. Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 19 грудня 2021. Процитовано 04.01.2022.
  15. Arcane: League of Legends, Riot Games, Fortiche Production, 4 січня 2022, архів оригіналу за 17 листопада 2021, процитовано 4 січня 2022
  16. Tassi, Paul. ‘Arcane’ Is Netflix’s #1 Show In 52 Countries, But Struggling In The US. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 16 листопада 2021. Процитовано 17 листопада 2021.
  17. Webster, Andrew (6 листопада 2021). Netflix’s Arcane is a slick and exciting intro to League of Legends. The Verge (англ.). Архів оригіналу за 18 січня 2022. Процитовано 23 листопада 2021.
  18. Goslin, Austen (6 листопада 2021). Netflix’s Arcane is the best story League of Legends has ever had. Polygon (амер.). Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 23 листопада 2021.
  19. Stream It Or Skip It: ‘Arcane’ On Netflix, An Animated Adventure That’s Part Of The ‘League Of Legends’ Universe. Decider (амер.). 6 листопада 2021. Архів оригіналу за 23 листопада 2021. Процитовано 23 листопада 2021.
  20. Arcane - TV Review. www.commonsensemedia.org (англ.). 11 листопада 2021. Архів оригіналу за 20 листопада 2021. Процитовано 23 листопада 2021.