Арнольд фон Фітінгхоф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арнольд фон Фітінгхоф
Arnold von Vitinghove
Народився невідомо
замок Фітінгхоф
Помер 11 липня 1364
Країна Німеччина
Національність німець
Діяльність політика
Знання мов німецька
Посада магістр Лівонського ордену
Термін 1364—1385 роки
Попередник Госвін фон Геріке
Наступник Вільгельм фон Фрімерсгайм
Конфесія католицтво
Рід Фітінгхофи
Герб
Герб

Арнольд фон Фітінгхоф (*Arnold von Vitinghove, д/н —11 липня 1364) — 26-й магістр Лівонського ордену в 13601364 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з вестфальського шляхетського роду Фітінгхофів, васалів графства Марк. народився узамку Фітінгхоф поблизу Ессену. Його родичі обіймали провідні посади в Тевтонському ордені.

У 1342 році призначається першим комтуром Маріенбургу (призначення перш за все було пов'язано з тим, що родичі Фітінгохофа мали значні маєтності в цій місцевості). У 1347 році отримав посаду комтура Гольдінгену. 1348 року йому було надано ревельське комтурство.

1360 року обирається очільником Лівонського ордену. Продовжував проводити агресивну політику стосовно Великого князівства Литовського. Навесні і восени того ж року здійснив два походи на литовські землі.

Протягом 1362 року Арнольд фон Фітінгхоф очолював чотири походи на Литву. Під час третього діяв спільного з великим магістром Тевтонського ордену Вінріхом фон Кніпроде. Фітінгхоф і Кніпроду після запеклого опіку захопили Ковно, де у полон потрапив Войдат, син Кейстута.

У червні 1362 року Арнольд фон Фітінгхоф організував орденський з'їзд в Дерпті. На ньому також були присутні єпископи езельскмй, ревельський і дерптський. аббати найвпливовіших монастирів. тут розглядався конфлікт між Орденом і дерптським єпископом Йоганном Фюнфгаузеном. Зрештою єпископ змушений був просити прощення у магістра і зобов'язався надавати військову допомогу ливонським лицарям у війні проти литовців. Але по завершенню з'їзду Йоганн Фюнфгаузен звернувся до папи римського Урбана V зі скаргою на дії Арнольда фон Фітінгхофа і ордена.

У лютому та восени 1363 року магістр на чолі військ плюндрував Упитську волость. Взимку 1364 року Арнольд фон Фітінгхоф спільно з великим магістром Вінріхом фон Кніпроде здійснив новий похід на Литву, завдавши значного розорення. В липні цього ж року помер. Наступним очільником Лівонського ордену став Вільгельм фон Фрімерсгайм.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Zenonas Ivinskis: Lietuvos istorija Iki Vytauto Didžiojo mirties; [Litauische Geschichte bis zum Tode Vytautas' des Großen], Vilnius 1991.
  • Ritterbrüder im livländischen Zweig des Deutschen Ordens. Köln: Böhlau, 1993. Nr 902 (lk 669—670).