Арпа Ке'ун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арпа Ке'ун
монг. Арпа Кэүн хан
Народився невідомо
Монголія
Помер 15 травня 1336(1336-05-15)
Уджан
·страта
Країна  Ільхани
Національність монгол
Діяльність суверен
Знання мов монгольська
Титул хан
Посада хан
Термін 1335—1336 роки
Попередник Абу-Саїд Багадур-хан
Наступник Муса-хан
Конфесія іслам
Рід Толуїди
У шлюбі з Саті-бега

Арпа Ке'ун (? — 15 травня 1336) — хан держави Ільханів у 13351336 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Толуїдів. Був нащадком хана Ариг-буги. За часів Олджейту (близько 1308) опинився при дворі Ільханів. Про його діяльність замало відомостей, проте напевне мав вплив серед монгольських військовиків.

Після смерті Абу-Саїда Багадур-хана під час епідемії чуми у 1335 зумів посісти трон держави Ільханів. Прийняв ім'я Султан-Муїз аль-Дун'я ва-і-дін Махмуд. Того ж року відбив напад військ Узбека, хана Золотої Орди, на кавказькі володіння. Після успішної військової кампанії наказав стратити Багдад-хатун, удову Абу-Саїда, та частину придворних попередника. Водночас призначив осіб з Середньої Азії.

У 1336 оженився на доньці Олджейту-хана. Але того ж року почалося повстання Алі Падшах, намісника Багдада, стрийко Абу-Саїда Багадур-хана. У битві при місті Марага 10 квітня того ж року Арпа Ке'ун зазнав нищівної поразки. Він спробував втекти, але потрапив у полон в Солтаніє й незабаром хана було страчено в Уджані. Владу отримав Муса-хан, онук Байду.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. A. Boyle, «Dynastic and Political History of the Il-Khans» Camb. Hist. Iran V, pp. 413-14. (англ.)
  • Firoze M. Kotwal, D. Aigle, Le Fars Sous La Domination Mongole: Politique Et Fiscalité xilie et xive siècles, Peeters Publishers, 2005, 250 p. (фр.)