Артемівський цукровий завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Артемівський цукровий завод — підприємство харчової промисловості в Чутівському районі Полтавської області.

Історія[ред. | ред. код]

Цукровий завод біля залізничної станції Скороходове в Полтавській губернії Російської імперії побудований у 1903-1905 рр. і почав роботу в 1905 році[1]. В цей же час при споруджуваному заводі виникло робітниче селище[2].

Після закінчення громадянської війни завод був відновлений.

Під час Другої світової війни у зв'язку з наближенням лінії фронту обладнання Артемівського цукрового заводу було евакуйовано в село Сталінське Киргизької РСР. Селище Артемівка в 1941-1943 рр. перебувало під німецькою окупацією, тому підприємство постраждало, але надалі воно було відновлено. Після війни на базі заводу було створено Артемівський цукровий комбінат[3][2] (в склад якого увійшли цукровий завод і забезпечував його сировиною великий бурякорадгосп ім. Артема)[1].

У 1967 році виробничі потужності підприємства забезпечували можливість переробки 16 тис. центнерів цукрових буряків на добу[1].

В цілому, в радянський час цукровий комбінат входив в число провідних підприємств селища[1][3][2], на його балансі знаходилися житлові будинки та інші об'єкти соціальної інфраструктури.

Після проголошення незалежності України забезпечуючий підприємство цукровим буряком радгосп був розформований, і цукровий комбінат перейменований в Артемівський цукровий завод. Надалі, державне підприємство перетворено у відкрите акціонерне товариство.

Власником заводу став агропромисловий холдинг "Астарта-Київ"[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Артемівка, Чутівський район, Полтавська область // Історія міст і сіл Української РСР. Полтавська область. — Київ, Головна редакція УРЕ АН УРСР, 1967.
  2. а б в Артёмовка // Украинская Советская Энциклопедия. том 1. Киев, «Украинская Советская энциклопедия», 1978. стр.258
  3. а б Артёмовка // Большая Советская Энциклопедия. / под ред. А. М. Прохорова. 3-е изд. том 2. М., «Советская энциклопедия», 1970. стр.261
  4. "В настоящее время для развития бизнеса в восточном регионе "Астарта" в Полтавской области арендует 5 тыс. га сельскохозяйственных земель и имеет в собственности Артемовский сахарный завод, который сейчас используется как логистический центр."
    "Астарта" договорилась о покупке Новоивановского сахзавода в Харьковской области [Архівовано 9 серпня 2019 у Wayback Machine.]