Артемідор I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артемідор I
Народився невідомо
Помер 85/80 до н. е.
Пушкалаваті
Національність сак
Діяльність монарх
Титул цар
Термін 90—85 роки до н.е.
Попередник Фрасон
Наступник Архебій
Батько Маую?
Діти Телеф

Артемідор I Анікет (Непереможний) (*Ἀρτεμίδωρος ὁ Ἀνίκητος, д/н —85/80 до н. е.) — індо-грецький цар у Гандхарі в 90 до н. е.85 до н. е. роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Стосовно походження Артемідора існують різні версії: за однією був сином індо-скіфського царя Маую та царівни з роду Євтидемідів; за другою — був греком з однією з династій Євкратидів або Євтидемідів, якого поставив залежним царем Маую. Втім, існують розбіжності щодо часу панування: 100—80, 90—85 та 85—80 роках до н. е. Столицею напевне було Пушкалаваті (в сучасні Пешаварській долині).

Є версія за яким, Артемідор I панував до Маую, оскільки за останніми перекладами монет звучить цар царів Маую та син Артемідора. Тобто якійсь син Артемідора I був напівсамостійним володарем за правління Маую.

Відомі срібні та бронзові монети цього царя з двомовними написами (кхароштхі та давньогрецькою). На перших зображено царя в шоломі з Артемідою на звороті або царя кіннотно з богинею Нікою на звороті. На бронзових монетах представлено Артеміду та бика або Артеміду і лева (символ буддизму). Останнє свідчить про продовження традиції підтримки буддійського вчення. Їх стиль відповідає індо-грецьким царям, а не індо-скіфським, що є одним з аргументів на користь грецького походження Артемідора I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • O. Bopearachchi, Monnaies gréco-bactriennes et indo-grecques, Catalogue raisonné, Bibliothèque Nationale, Paris, 1991, p.453
  • Robert C. Senior: Indo-Scythian Dynasty. In: Ehsan Yarshater (Hrsg.): Encyclopædia Iranica, Stand: 20. Juli 2005, eingesehen am 5. Juni 2011 (englisch, inkl. Literaturangaben)
  • The Shape of Ancient Thought. Comparative studies in Greek and Indian Philosophies by Thomas McEvilley (Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002) ISBN 1-58115-203-5