Артур Бірам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артур Бірам
нім. Arthur Biram
Народився 13 серпня 1878(1878-08-13)[1]
Бішофсверда, Баутцен, Саксонія
Помер 5 червня 1967(1967-06-05)[1] (88 років)
Хайфа, Ізраїль
Країна  Ізраїль
Діяльність вихователь, філософ
Alma mater HU Berlin, Лейпцизький університет і Вища школа іудаїстикиd
Заклад Hebrew Reali Schoold
Конфесія юдаїзм
Нагороди
Премія Ізраїлю

Артур Іцхак Бірам (івр ארתור בירם; с 1878—1967) — німецько-ізраїльський філософ, філолог і педагог. Лавреат Державної премії Ізраїлю.

Біографія[ред. | ред. код]

Бірам народився 1878 року у місті Бішофсверда в Саксонії. Здобув середню освіту у Гіршберзі (Сілезія).

Він вивчав арабську мову в Берлінському та Лейпцизькому університетах і здобув ступінь доктора філософії в Лейпцизькому університеті в 1902 році.[2] У 1904 році він закінчив рабинську курси в Вищій школі юдаїстики в Берліні. Згодом він викладав мови та літературу в Гімназії Грауен Клостер .

Бірам був одним із засновників клубу Бар-Кохба та членом німецької ліберальної релігійної течії «Езра», яка визнавала важливість середньої шкільної освіти. У 1913 році емігрував до Османської Палестини.

Він одружився з Ганною Томешевською, у них народилося двоє синів. Обидва сини загинули: Аарон загинув у результаті нещасного випадку під час служби в резерві, а Біньямін був інженером на Заводах Мертвого моря, загинув від розриву міни.

Педагогічна кар'єра[ред. | ред. код]

Бірам заснував школу Hebrew Reali у Хайфі в 1913 році та був призначений її першим директором, але через кілька місяців почалася Перша світова війна, і Бірам був призваний до німецької армії, службу проходив в Афулі. У 1919 році повернувся до школи.

Як частину філософії освіти Бірама, у 1937 році він запровадив обов'язкове навчання[3] для дівчат у єврейській школі Реалі в Хайфі, заклавши основу для набору жінок до Хагани, а пізніше до Армії оборони Ізраїлю.

У 1948 році він пішов у відставку з посади директора, а на своє 75-річчя написав збірку нарисів про Біблію. Загалом він написав близько 50 публікацій івритом, німецькою, англійською та арабською мовами. Бірам помер у Хайфі в 1967 році.

Нагороди та визнання[ред. | ред. код]

У 1954 році він був удостоєний премії Ізраїлю у галузі освіти.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]


  1. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Die atomistische Substanzenlehre aus dem Buch der Streitfragen zwischen Basrensern und Bagdadensern, Arthur Biram, dissertation
  3. Haganah, written by Dganit Boni-Davidi (acronym for Expanded Physical Education)
  4. Israel Prize recipients in 1954 (in Hebrew). Israel Prize Official Site. Архів оригіналу за 7 березня 2012.