Архів Гназім

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Навчальна аудиторія в Інституті Гназім
Сховище у Інституті Гназім

Архів Гназім Асоціації івритомовних письменників Ізраїлю (івр. מכון "גְּנָזִים‎) (засновано 1950) є найбільшим архівом івритської літератури у світі.

Архів засновано 1951 року Асоціацією івритомовних письменників Ізраїлю з ініціативи письменника й редактора Ашера Бараша. після його смерті інститут було названо на честь цього діяча.

Мета діяльності архіву — збирання і збереження творів івритомовних авторів, які жили й працювали в різних країнах світу та Ізраїлі. У ньому зберігаються рукописи, листи, особисті документи, фотографії, а також унікальна колекція звукозаписів. Крім того, у ньому зберігаються рукописи й листи письменників, які загибли під час Голокосту, зокрема Давида Фоґеля, Гіллеля Цейтліна і Шимона Дубнова. Крім того, у Архіві Гназім розміщено архіви відомих їдишомовних авторів, зокрема Цві Ейсенмана, Мордехая Цаніна і надзвичайно важливий особистий архів Давида Гофштейна, розстріляного 1952 за справою Єврейського антифашистського комітету.

Фондами архіву користуються дослідники, журналісти, літературні критики тощо з Ізраїлю й інших країн.

У Гназім зберігаються більш ніж 750 архівних колекцій письменників, поетів, есеїстів і драматургів, які працювали з кінця ХІХ ст. дотепер. Серед них: Шауль Чернічовський, Йосеф Хаїм Бреннер, Єгуда Бурла, Лея Ґольдберґ, а також знані сучасні літератори, як-от Йона Валлах, Авот Єшурун, Єгуда Атлас та ін.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]