Аршак II (цар Парфії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аршак II)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аршак (II)
дав.-гр. Ἀρσάκης
парф. Aršak
грец. ΑΡΣΑΚΟY
Династія Аршакіди
Держава об'єднання парнів
Титул невідомо
Форма влади автократія спадкова
Попередник Аршак (I)
Наступник Фріапат
Роки правління 214/211 — 191 роки до н. е.
Біографічні дані
Рік народження невідомо
Батько Аршак
Мати невідомо
Брати, сестри невідомо
дружина невідомо
Діти Фріапат
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі


Аршак II (парф. Aršak)(між 214—211 — близько 191 р. до н. е.)[1] — син та наступник Аршака I, другий з наразі відомих династів парнів. Успадкував від батька Парфію (разом з Хоареною та Комісеною) та Гірканію. Наразі відсутня будь-яка інформація щодо титулатури Аршака II. Титул каран,[2] який носив його батько, не відображено на монетах, а титул цар (грец. Βασιλεύς) з'являється значно пізніше, на монетах його онука Мітрідата.

На початку 209 р. до н. е. Антіох III з великим військом вдерся у межі Парфії, зайнявши поліс Калліопи. Аршак II, діяв за традиційною тактикою кочовиків — уникання вирішальної битви та нищення джерел води та їжі. Руйнація криниць та іригаційної системи призвела до ще більшого протистояння з тубільним землеробським населенням. Під тиском армії Антіоха парни були вимушені залишити не тільки захоплені Парфію та Гірканію, але й рідні кочів'я долини Атреку. Аршак II повторив шлях свого батька та був вимушений шукати притулку у апасіаків Узбою.

Близько кінця 209 р. до н. е. Аршак II визнав сюзеренітет Антіоха III, залишивши за собою давні парнські землі долини р. Атрек. З цього часу Аршакіди були позбавлені права бити власну монету, а на монетному дворі Гекатомпіла Антіох відкарбував серію монет, які засвідчили його перемогу.

Подальша доля Аршака II наразі невідома. Відомо лише, що близько 191 р. до н. е. він помер, та влада перейшла до його сина Фріапата.

Монети Аршака II[ред. | ред. код]

Наразі відомі монети Аршака II восьми серій.

Аверс усіх монет — голова поголеного чоловіка у башлику, що дивиться ліворуч.

Реверси мають наступні відмінності:

  • тип 5 (номінал — драхми, дві серії) — сидячий на троні праворуч цар приймає лук (як символ влади), легенда грец. ΑΡΣΑΚΟΥ, монограма А;
  • тип 6:

(номінал — драхми, дві серії) — сидячий на троні праворуч цар приймає лук (як символ влади), біля ніг царя орел, легенда грец. ΑΡΣΑΚΟΥ;
(номінал — діхалк, чотири серії) — сагайдак, легенда грец. ΑΡΣΑΚΟΥ; сагайдак, монограма М та легенда грец. ΑΡΣΑΚΟΥ; сидячий на голові бика праворуч орел, далі праворуч голова коня, ліворуч легенда грец. ΑΡΣΑΚΟΥ; сидячий на голові бика праворуч орел, ліворуч легенда грец. ΑΡΣΑΚΟΥ.

Аршак II в античних джерелах[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. датування років життя та діяльності перших династів-Аршакідів наразі вельми умовне, та в подальшому може змінюватися
  2. парф. kāran — автократор, наділений необмеженою одноосібною владою загальними зборами всього народу-війська (парф.*kāra-)

Джерела[ред. | ред. код]

  • (рос.) А. С. Балахванцев. Политическая история ранней Парфии. Институт востоковедения РАУ. 2018
  • (англ.) Sellwood D. G. An Introduction in the Coinage of Parthia. L., 1980.
  • (англ.) Parthia.com [Архівовано 2 березня 2021 у Wayback Machine.]