Аршин мал алан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Театральний плакат в Парижі, 1925 рік

Аршин Мал Алан (азерб. Arşın mal alan) — комічна і романтична оперета 1913 року, створена азербайджанським композитором Узеїром Гаджибековим. Вона розповідає історію про торговця тканинами з міста Шуші 1900-х років, який шукає дружину. Гаджибеков написав оперету в Санкт-Петербурзі, і вона була поставлена 25 жовтня 1913 року. Оперета багата національними характеристиками та реалізмом. Після прем'єри в Азербайджані оперета «Аршин Мал Алан» була показана в театрах Тбілісі, Єревану та Ашхабаду, а також в Ірані та Туреччині.[1]

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет зосереджений на холостяку на ім'я Аскер, який хоче побачити і вибрати свою наречену до шлюбу. Однак у XIX столітті жінок тримали вдома, і коли вони все ж виходили на публіку, вони були вкриті хіджабом. Друг Аскера, Сулейман, пропонує йому замаскувати себе як торговця тканиною, і переконує що це надійний спосіб зустрічатися з жінками. Аскер погоджується і починає відвідувати будинки, продаючи тканини.

Аскер зустрічає жінку яку звуть Гульчохра, і вони закохуються, хоча справжня особистість Аскера залишається невідомою Гульчохрі. Аскер розкриває свою справжню особистість заможного бізнесмена батькові Гульчохри, заможному султану, і просить дозволу на шлюб. Султан погоджується, але Гульчохра відмовляється, кажучи що вона любить саме торговця, а не бізнесмена. Коли Гульчохра розуміє, що багатий бізнесмен, якого обрав її батько, насправді і є її коханий торговець, вона погоджується на шлюб.

Оперета закінчується одночасним одруженням чотирьох пар.

Міжнародні вистави[ред. | ред. код]

«Аршин Мал Алан» ставився багатьма мовами та в театрах більш ніж 60 країн, включаючи постановки у Відні (2006),[2] Пекіні (2010),[3] та Лос-Анджелесі (2013).[4]

Персонажі[ред. | ред. код]

Роль Тип голосу
Аскер — молодий і заможний торговець тенор
Джахан — його тітка, вдова мецо-сопрано
Сулейман — друг Аскера баритон
Велі — слуга Аскера тенор
Султан-бей — збіднілий бей бас
Гульчохра — дочка султана-бея сопрано
Асіф — племінниця султана сопрано
Теллі — слуга султана-бея сопрано

Перша дія[ред. | ред. код]

Аскер, молодий і заможний торговець, засмучений. Його тітка Джахан вважає його хворим, а його слуга Велі приховує причину «хвороби» свого господаря. Сулейман, один з друзів Аскера, заявляє, що настав час Аскеру одружитися.

Відповідно до традицій ісламу, наречений не може побачити свого наречену до весілля. Аскер же хоче одружитись з тою, яку кохає, і Сулейман пропонує переодягнути його в одяг торговця, забезпечивши йому доступ до приватних будинків.

Друга дія[ред. | ред. код]

Гульчохра, дочка знатного, але збіднілого султан-бея, знає, що її батько має намір знайти багатого нареченого. Гульчохра не хоче одружуватися з незнайомцем, вважаючи за краще одружитися з тим, кого вона знає і любить.

Батько Гульчохри втомився бути самотнім і хотів би одружитися, якщо зможе знайти відповідну вдову.

Коли з'являється торговець зі своїм товаром, йому дозволяють контактувати з жінками в цьому домі. Поки вони дивляться на товари, Аскер дивиться на них. Він бачить Гульчохру і закохується. Гульчохра також зачарована Аскером. Коли інші жінки йдуть, Аскер зізнається Гульчохрі в коханні.

Тітка Джахан іде до султана-бея, як сваха, на прохання племінника. Султан радий зустріти таку чарівну вдову і робить їй пропозицію одружитися. Аскер погоджується віддати свою тітку в шлюб із султаном, але в свою чергу, він хоче одружитися з Гульчохрою. Султан обурений пропозицією віддати свою дочку заміж за якогось торговця. Султан розлючується і виганяє їх з дому.

Третя дія[ред. | ред. код]

Сулейман відвідує султана-бея і пропонує заможного Аскера як чоловіка Гульчохри. Султан-бей погоджується із радістю. Перебуваючи в будинку султана-бея, Сулейман зустрічає і закохується в Асію, племінницю султана-бея.

Гульчохра засмучується, коли батько каже їй про майбутнє весілля. Вона благає свого батька не примушувати її до шлюбу, але він невблаганний. Бажаючи припинити опір дочки, він інсценує її викрадення і відправляє її до будинку Аскара.

Четверта дія[ред. | ред. код]

Гульчохра вирішує покласти край своєму життю, щоб не виходити заміж за чоловіка, якого вона не кохає. Аскер заходить в останній момент і пояснює все Гюльчохрі, і вона дуже радіє. Лише султан-бей, знаючи, що вони його обдурили, стає злим. Тітка Джахан швидко заспокоює бея, обіцяючи вийти за нього заміж.

Зрештою відзначаються чотири весілля: Аскара з Гульчохрою; Султан-бея з тіткою Джахан, Сулеймана з Асією та Валлі (слуга Аскера) з Теллі (слуга султана-бея).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Arshin Mal Alan": an operetta for all time. Visions of Azerbaijan. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 22 грудня 2010. 
  2. "AtaHolding" sponsored performance of "Arshin Mal Alan" operetta in Vienna. AtaHolding OJSC. 2006. Архів оригіналу за 11 березня 2016. 
  3. Azerbaijani composer Uzeyir Hajibeyov’s operetta "Arshin Mal Alan" staged in Beijing. Trend News Agency. Архів оригіналу за 17 квітня 2022. Процитовано 22 грудня 2010. 
  4. Azerbaijani Musical "Arshin Mal Alan" Mesmerizes Los Angeles. PR Newswire. Архів оригіналу за 13 липня 2020. Процитовано 9 вересня 2013.