Асакура Такакаґе (2-й)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асакура Такакаґе
朝倉孝景

 Портрет Асакури Такакаґе (Ейріна) з храму Сінгецудзі
Період Муроматі
Народився 2 червня 1428
Помер 21 серпня 1481
Похований замок Ітідзьодані, Фукуй
Дитяче ім'я Сьотаро (小太郎)
Доросле ім'я Норікаґе (教景)
Тосікаґе (敏景)
Такакаґе (孝景)
Буддистське ім'я Ейрін Соо (英林宗雄
Сьоґунат сьоґунат Муроматі
Сюзерен рід Сіба
Рід Асакура
Батько Асакура Іекаґе
Спадкоємець Асакура Удзікаґе
Головна дружина донька Асакури Масакаґе
Сини Асакура Удзікаґе

Асакура Такакаґе (яп. 朝倉孝景, あさくらたかかけ[1]); 2 червня 142821 серпня 1481) — японський самурайський полководець, даймьо середини періоду Муроматі. Голова роду Асакура.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Такакаґе народився 2 червня 1428 у провінції Етідзен. Він був сином Асакури Ієкаґе, 6-го голови роду Асакура[2]. Провідники цього роду, разом із головами сімейства Кай, виконували функції головних радників і заступників в уряді військових губернаторів Етідзену, роду Сіба.

Коли у губернаторській сім'ї спалахнула війна за спадок між двома претендентами — Сібою Йосітосі та Сібою Йосікадо, Такакаґе примкнув до останнього. Разом із ним він долучився до західної коаліції у війні років Онін (14671476). Проте 1471 року, Такакаґе порвав зі своїм сюзереном та більшістю родичів і, переметнувшись до військ східної коаліції, подався завойовувати батьківщину. Він заснував замок Ітідзьодані і ліквідував провінційну опозицію в особі родини Кай, яка підтримувала колишніх володарів — рід Сіба.

Такакаґе майже повністю підкорив собі Етідзен і заклав основи нової епохи у історії роду Асакура, який перетворився на могутніх даймьо. Спосіб завоювання ним Етідзену і вигнання сюзерена вважається одним із найперших проявів явища ґекокудзьо — «нижчі перемагають вищих», що було характерне для 2-ї половини періоду Муроматі та періоду Сенґоку.

Такакаґе вважається автором «Статей Асакури Такакаґе», середньовічних законів-повчань для нащадків у справі керування підконтрольними територіями[3]. В подальшому їх розвинув 8 син Такакаґе — Асакура Норікаґе

Помер Такакаґе 21 серпня 1481 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У середньовічних текстах згадується також як Асакура Маґоемон но дзьо (孫右衛門尉) та Асакура Дандзьодзаемон но дзьо (弾正左衛門尉). У сучасній літературі його часто іменують за буддистським ім'ям Ейрін Такакаґе.
  2. Тезка-правнук Такакаґе, Такакаґе молодший, був батьком Асакури Йосікаґе, останнього голови роду Асакура.
  3. Існує теорія, за якою «Статті» є підробкою пізнішого часу — кінця 16 століття.

Див. також[ред. | ред. код]

Попередник:
Голова роду Асакура
14281481
Наступник:
Асакура Іекаґе Асакура Удзікаґе

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • 『新編 日本史辞典』 (Нове видання. Словник історії Японії) 京大日本史辞典編纂会、東京創元社、1994. — P.10.