Асоціація родин захисників «Азовсталі»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асоціація родин захисників «Азовсталі»
англ. Association of «Azovstal» defenders' families
Тип громадська організація
Засновано 1 червня 2022
Мета звільнення захисників Маріуполя
Країна  Україна
Офіційні мови українська, англійська
Керівник Прокопенко Катерина Сергіївна
Вебсайт: azovstalfamilies.com

Асоціація родин захисників «Азовсталі» (англ. Association of «Azovstal» defenders' families) — організація, створена 2022 року родинами захисників усіх підрозділів, які обороняли «Азовсталь».

В асоціацію входять родини всіх підрозділів — оборонців Маріуполя: бійців полку «Азов», морських піхотинців з 36-ї окремої бригади морської піхоти, прикордонників, нацгвардійців, поліціянтів, співробітників СБУ, бійців територіальної оборони та інших силових структур.

Голова — Катерина Прокопенко[1].

Історія[ред. | ред. код]

У травні 2022 року найвище керівництво України дало наказ зберегти життя військовослужбовців та завершити бої за Азовсталь у Маріуполі, таким чином у російський полон потрапили більш ніж 2,5 тисячі українських військових. 1 червня їхні родичі заснували асоціацію, аби пришвидшити процеси визволення з полону бійців. Члені асоціації займалися розголосом і тиском на Червоний хрест і міжнародні організації, щоб вони виконували свої зобов’язання. Так, родичі захисників «Азовсталі» проводили акції, спілкувалися з іноземними журналістами та іноземними організаціями, писали листи як від родин, так і від самої асоціації[2].

Наприкінці липня асоціація запустила проєкт «Нарешті ти вдома», у межах якого надає персональну гуманітарну допомогу визволеним захисникам. Ціль проєкту — забезпечити першочергові потреби людини, яка повернулася з полону, зокрема потреби у психологічній підтримці[3].

У вересні асоціація провела зустріч із представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у Вашингтоні[4]. 3—4 жовтня — зустрічі із ООН та МКЧХ у Женеві[5]. 12 жовтня — зустріч із Тіні Коксом, президентом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), тоді ж представники асоціації виступили перед політичними групами ПАРЄ[6].

У листопаді асоціація отримала нагороду «Солідарність» від іспанського видання El Español[7], а вже у грудні — «Премію УП» від «Української правди» у номінації «За активну громадянську позицію». На нагородженні асоціацію представляла Катерина Прокопенко — дружина командира полку «Азов» Дениса «Редіса» Прокопенка; на сцені під час вручення нагороди вона прочитала лист від свого чоловіка, який він написав спеціально, аби вона озвучила його на премії УП[8].

Представниці асоціації спільно з Міністерством цифрової трансформації України брали участь у процесах, пов'язаних з питанням розблокування контенту щодо полку «Азов» у Meta, яке було успішно вирішено 19 січня 2023 року[9].

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГО «Асоціація родин захисників "Азовсталі"» в ЄДР.
  2. Рідні українських військовополонених створили Асоціацію родин захисників “Азовсталі”. KyivPost (укр.). Процитовано 9 грудня 2022.
  3. Все продумано до дрібниць: для звільнених з полону захисників підготували спеціальні набори. 24 Канал (укр.). Процитовано 9 грудня 2022.
  4. Делегація Асоціації родин захисників “Азовсталі” зустрілась в США із представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста. LB.ua. Процитовано 9 грудня 2022.
  5. Сильні та незламні: особиста історія Тамари з Києва, дівчини військовополоненого захисника «Азовсталі». Elle – модний жіночий журнал. 24 жовтня 2022. Процитовано 9 грудня 2022.
  6. Богданьок, Олена (12 жовтня 2022). Асоціація родин захисників "Азовсталі" зустрілася з президентом ПАРЄ. suspilne.media. Суспільне Новини.
  7. а б Захисниці Маріуполя та команда Асоціації родин захисників «Азовсталі» здобули премію онлайн-видання El Español. detector.media (укр.). 4 листопада 2022. Процитовано 9 грудня 2022.
  8. а б Тайра, Тата Кеплер і командири гарнізону “Маріуполь” стали лауреатами премії “Української правди”. ТаблоID. Процитовано 9 грудня 2022.
  9. Стіна пропаганди розбита: як Україна домоглася розблокування полку «Азов» у соцмережах Мета // 24 канал. — 2023. — 1 лютого.
  10. Захисниці Маріуполя та родичі захисників “Азовсталі” отримали премію іспанського видання. ФОТО. Українська правда _Життя. Процитовано 9 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]

  • www.azovstalfamilies.com — офіційний сайт «Асоціація родин захисників «Азовсталі»».