Астрильд червонохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астрильд червонохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Glaucestrilda
Вид: Астрильд червонохвостий
Glaucestrilda caerulescens
(Vieillot, 1817)
Синоніми
Fringilla caerulescens
Estrilda caerulescens
Посилання
Вікісховище: Glaucestrilda caerulescens
Віківиди: Glaucestrilda caerulescens
ITIS: 179611
NCBI: 247715

Астри́льд червонохвостий[2] (Glaucestrilda caerulescens) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae)[3]. Мешкає в Західній і Центральній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 10 см, вага 6,5-9,2 г. Забарвлення рівномірно сланцево-сіре з сизуватим відтінком. особливо помітним на крилах, голова і боках, тоді як лоб, горло і груди дещо світліші. Боки місцями поцятковані білими плямками. Надхвістя, хвіст і гузка мають характерне винно-червоне забарвлення. Через очі ідуть вузькі чорнуваті смуги. Очі червонувато-карі, дзьоб чорнуватий, біля основи червонуватий, лапи тілесного кольору. Виду не притаманний статевий диморфізм. Молоді птахи мають дещо більш темне забарвлення.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Червонохвості астрильди мешкають в Сенегалі, Гамбії, Гвінеї-Бісау, Гвінеї, Малі, Кот-д'Івуарі, Буркіна-Фасо, Гані, Того, Беніні, Нігерії, Камеруні, Чаді і Центральноафриканській Республіці, а також були інтродуковані на Гаваях. Вони живуть в сухих, трав'янистих саванах, місцями порослих чагарниками, а також на узліссях галерейних лісів, в садах і поблизу людських поселень.

Червонохвості астрильди зустрічаються невеликими зграйками до 10 птахів, рідко до 20-30 птахів. Іноді вони приєднуються до змішаних зграй птахів разом з червонощокими астрильдами-метеликами і сірими астрильдами. Основою раціону цих птахів є дрібне насіння трав, яке вони часто збирають незрілим, прямо з колосся. Також вони доповнюють свій раціон ягодами, плодами, бруньками, іноді комахами.

Сезон розмноження у червонохвостих астрильдів триває переважно з серпня по жовтень. Самці приваблюють самиць, стрибаючи по землі навколо них, при цьому тримаючи в дзьобі травинку і співаючи. Самиці відповідають прихильністю, присідаючи і хитаючи хвостом із сторони в сторону. Гніздо кулеподібне з бічним входом, діаметром 20 см, робиться парою птахів з переплетених травинок і рослинних волокон, розміщується у високій траві або в чагарниках. Іноді птахи займають покинуті гнізда ткачиків. В кладці від 4 до 6 білих яєць. Інкубаційний період триває 11-12 днів. Насиджують і самиці, і самці, вдень чергуючись між собою, а вночі відпочиваючи разом в гнізді. Пташенят початково годують безхребетними, а потім пророслим насінням. Вони покидають гніздо через 19 днів після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще приблизно 2 тижні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Glaucestrilda caerulescens: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 18 січня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Afrika. Serie Handbuch der Vogelpflege, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8001-4964-3.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.