Астрильд чорнохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астрильд чорнохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Glaucestrilda
Вид: Астрильд чорнохвостий
Glaucestrilda thomensis
(Sousa, 1888)
Синоніми
Estrelda thomensis
Посилання
Вікісховище: Glaucestrilda thomensis
Віківиди: Glaucestrilda thomensis
ITIS: 559994
МСОП: 22719528

Астри́льд чорнохвостий[2] (Glaucestrilda thomensis) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae)[3]. Мешкає в Анголі і Намібії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 11 см. Виду притаманний статевий диморфізм. Самці мають переважно світло-сизувато-сіре забарвлення, щоки і горло у них світліші, білуваті, спина має червонуватий відтінок, груди рожевуваті. Боки, верхні покривні пера хвоста і надхвістя яскраво-червоні. Першорядні махові пера коричнювато-сірі з вузькими сизувато-сірими краями біля основи зовнішніх опахалів. Внутрішні опахала другорядних махових пер сизувато-сірі. Стернові пера чорні, поцятковані малопомітними поперечними смужками. Через очі ідуть чорні смуги, що формують на обличчі вузьку "маску". Очі темно-карі. Дзьоб чорний, біля основи світло-червонуватий. Лапи сірувато-коричневі.

У самиць червонуватий відтінок на спині відсутній, груди у них менш рожеві, боки блідіші, а нижні покривні пера хвоста темно-коричневі. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак рожевий відтінок на грудях у них відсутній, щоки і підборідді темні і менш контрастують з рештою голови, боки пістряві, червоно-сірі, чорні смуги через очі відсутні, а дзьоб більш тьмяний.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чорнохвості астрильди мешкають на заході Анголи (переважно в провінціях Намібе, Уїла і Уамбо), а також на крайньому північному заході Намібії. Вони живуть в галерейних лісах і в заростях на берегах великих річок, а також в змішаних акацієво-мопанових[en] лісах. Під час сезону посухи північні популяції мігрують на південь.

Чорнохвості астрильди зустрічаються парами або сімейними зграйками, які нараховують 6-8 птахів, іноді до 30 птахів. Активність у них починається на світанку і закінчується за годину до заходу сонця купанням і воді, причому в полудень птахи ховаються в тіні від жаркого сонця, а решту часу витрачають на пошуки їжі. Основою раціону чорнохвостих астрильдів є дрібне насіння трав, часто незріле, яке птахи збирають прямо з колосся. Також води доповнюють свій раціон ягодами і дрібними безхребетними, зокрема термітами. Гніздування припадає на листопад-грудень. В кладці 3-4 яйця. інкубаційний період в неволі триває 12-14 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Glaucestrilda thomensis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 18 січня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Afrika. Serie Handbuch der Vogelpflege, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8001-4964-3.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.

Джерела[ред. | ред. код]