Атапаски

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атапаски
Кількість бл. 70 тис. чол.
Ареал США США, Канада Канада

Атапаски (атабаски, самоназва — дене) — група корінних народів Америки, розселені по всій території Північної Америки. Населяють західні райони США і Канади. Загальна чисельність — 465 тис. чол., з них — 420 тис. живе в США (на 2000 р.)

Мови атапасків належать до мовної сім'ї на-дене.

Атапаски належать до американської гілки монголоїдної раси і поділяються на 3 групи: північні, тихоокеанські і південні.

Північні атапаски (чайпеваї, кучини, коюкони та ін.) населяють ліси західної Канади і Аляски, кочують родинами, займаються мисливством. Також кучини славляться виготовленням снігоступів, берестяних каное, санів, а також прикрас, щедро прикрашених бісером. Традиційний одяг кучинів створюється зі шкіри оленя і голкошерста, прикрашених пір'ям і дуже високо цінується. Основні заняття кучинів — риболовля і полювання. Тихоокеанські і південні атапаски (апачі, навахо) живуть в резерваціях західних та південно-західних штатів США, займаються скотарством і землеробством. Навахо відомі своєю майстерністю у виготовленні тканих ковдр та срібних прикрас.


На честь цих народів названо астероїд 3307 Атабаска[1].

Відомі представники[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

http://kutchin.p.ht/[недоступне посилання з травня 2019]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lutz D. Schmadel. Dictionary of Minor Planet Names. — 5-th Edition. — Berlin, Heidelberg : Springer-Verlag, 2003. — 992 (XVI) с. — ISBN 3-540-00238-3.

Література[ред. | ред. код]