Атерійська культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атерійська культура
Зображення
Названо на честь Bir el-Aterd
Місце розташування Алжир
Сахара
Північна Африка
Час/дата початку 38 тисячоліття до н. е. і 145 тисячоліття до н. е.
Час/дата закінчення 16 тисячоліття до н. е. і 8 тисячоліття до н. е.
Історичний період Later Stone Aged і Середній палеоліт
CMNS: Атерійська культура у Вікісховищі
  Палеоліт  
Кам'яні знаряддя первісної людини
Категорія КатегоріяПортал Портал

Атерійська культураархеологічна культура, що належить до середнього палеоліту північної Сахари і регіону гір Атлас. Сліди її знайдені у Омані та пустелі Тар.

Нечисленні знайдені артефакти створені, як припускають, Homo sapiens, але дуже раннього типу, в якому проявляється деяка зовнішня морфологічна схожість з неандертальцями [1]. Донині знайдені залишки лише декількох скелетів.

Відомо більше десятка стоянок, вік яких від 20 до 90 000 років [2].

Кам'яні знаряддя виконані «технікою леваллуа». Для посилення до них прикріплювали дерев'яне руків'я, в тому числі використовуючи спис і стріли з кам'яними наконечниками. Це одна з перших культур, в якій з'явилися лук і стріли [2] [3].

Знайдено також прикраси у вигляді раковин молюсків Nassarius, пофарбованих вохрою і з отворами для нанизування, вік яких становить близько 82 000 років [4]. Аналогічні прикраси тієї ж епохи знайдені на Близькому Сході та півдні Африки, в печері Бломбос.

В епоху мезоліту атерійську культуру практично на всій території її поширення змінює іберо-мавританська культура, зв'язок якої з атерійською культурою залишається дискусійною.

Серед стоянок атерійської культури досліджено Айн-Метершем у Тунісі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. /vishnyatskii.pdf Вішняцкій Л. Б. Культурна динаміка в середині пізнього плейстоцену і перехід до верхнього палеоліту. Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук. Санкт-Петербург - 2006[недоступне посилання]
  2. а б Cremaschi, Mauro, et al. «Some Insights on the Aterian in the Libyan Sahara: Chronology, Environment, and Archeology.» African Archaeological, Vol. 15, No. 4. 1998 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 29 березня 2017. Процитовано 27 липня 2017.
  3. Britannica On-Line. Архів оригіналу за 21 січня 2015. Процитовано 27 липня 2017.
  4. Bouzouggar, A., Barton, N., Vanhaeren, M., d'Errico , F., Collcutt, S., Higham, T., Hodge, E., Parfitt, S., Rhodes, E., Schwenninger, J.-L., Stringer, C., Turner, E., Ward, S., Moutmir, A. and Stambouli, A. 2007. «82,000-year-old shell beads from North Africa and implications for the origins of modern human behavior» Proceedings of the National Academy of Sciences, June 4, 2007; http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/0703877104v1 [Архівовано 18 червня 2008 у Wayback Machine.]

Див. Також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]