Атлін (вулканічне поле)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулканічне поле Атлін

59°42′ пн. ш. 133°22′ зх. д. / 59.700° пн. ш. 133.367° зх. д. / 59.700; -133.367Координати: 59°42′ пн. ш. 133°22′ зх. д. / 59.700° пн. ш. 133.367° зх. д. / 59.700; -133.367
Країна Канада
Регіон Британська Колумбія
Система Теслін (плато)
Тип шлаковий конус
Висота 1880 м
Вік Голоцен
Виверження Невідомо, ймовірно в 1898
Вулканічне поле Атлін. Карта розташування: Канада
Вулканічне поле Атлін
Вулканічне поле Атлін
Вулканічне поле Атлін (Канада)
Мапа

Вулканічне поле Атлін, яке також називають вулканічне поле Льянгорсе і вулканічним полем Сюрприз-Лейк — група шлакових конусів пізнього плейстоцену до голоцену, яка лежить на плато Теслін на схід від озера Атлін, Канада. Найбільшою вулканічною структурою є гора Рубі заввишки 1880 м, яка була частково розсічена плейстоценом і пост-Вісконсінським зледенінням. Два базальтових шлакових конуса у витоках Крекер-Крік і Вулканік-Крік лежать у розсічених льодовиком U-подібних долинах і можуть бути післяльодовикового віку.

8 листопада 1898 р., виверження[ред. | ред. код]

Газета Юкона повідомила в 1898 році, що виверження відбувалося поблизу Атліна близько 80 км на південь від озера Гледіс. Повідомлялося, що шахтарі, які працювали в цьому районі, могли робити в темні ночі через світло від виверження. У статті також повідомлялося, що група людей спускалася з Юкону, щоб дослідити виверження, але жодних інших повідомлень, очевидно, не надходило. Кілька недавніх досліджень, у тому числі підсумок Edwards et al. (2003), опублікованому Геологічною службою Канади, визначили, що гора Рубі точно не була місцем історичного виверження[1], а також конуси Крекер-Крік чи Вулканік-Крік.

Одне з можливих пояснень цієї історії полягає в тому, що старателі знайшли золотоносний гравій під стародавнім потоком лави біля підніжжя гори Рубі та активно копали тунелі під старим потоком лави, щоб видобути гравій. Як випливає з назви, гора Рубі має рубіновий колір через тефру, яка покриває більшу частину її вершини, і літнє сонце, яке світить на рубіново-червоних схилах вулкана, могло спричинити чутки. Немає доказів виверження в цьому регіоні, і повідомлення про 19-е століття вважається невизначеним.

Вулкани[ред. | ред. код]

Вулкани в межах поля включають:

Дивіться також[ред. | ред. код]

  • Північна Кордильєрська вулканічна провінція
  • Список вулканів Канади
  • Вулканізм Канади
  • Вулканізм Західної Канади
  • Вулканічна історія Північної Кордильєрської вулканічної провінції

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Edwards, B. R.; Russell, J. K.; Anderson, R. G.; Harder, M. (2003). Overview of Neogene to Recent volcanism in the Atlin volcanic district, Northern Cordilleran province, northwestern British Columbia. Geol. Surv. Canada, Current Res. 2003-A8: 1—6.