Атомна Леда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атомна Леда
ісп. Leda atómica
Творець: Сальвадор Далі
Час створення: 1949
Розміри: 61 × 46 см
Висота: 61 см
Ширина: 46 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: міфологічний живопис
Зберігається: Фігерас, Іспанія
Музей: Театр-музей Сальвадора Далі

«Атомна Леда» — картина іспанського художника Сальвадора Далі, написана у 1949 році. Зберігається у колекції Театру-музею Далі у Фігерасі.

Опис[ред. | ред. код]

У передмові до каталогу в галереї Біну в Нью-Йорку, яка проходила з 25 листопада 1947 року по 3 січня 1948 року, Далі оголосив про те, що йому виповнилося 44 роки та він, нарешті, вирішив написати свій перший шедевр. При цьому він додав, що показує картину в незавершеному вигляді, тим самим даючи можливість тим, хто цікавиться його технікою, вивчати процес роботи над цим полотном, що за часом збігався з виходом його книги «50 секретів чарівної майстерності».

І знову перед нами робота з відголосом міфології, якою так цікавився Далі. Картина написана згідно з «божественною пропорцією» Луки Пачолі, але деякі розрахунки виконані математиком Матилою Гіка. На відміну від своїх сучасників, котрі вважали, що математика знаходиться поза художнього контексту, Далі вважав, що будь-який значний витвір мистецтва має спиратися на композицію, тобто на розрахунок. Тут слід відзначити, що всі елементи цієї картини зображені у невагомості, підвішеними у повітрі.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Антони Пичот, Монсе Агер, Жорж Пуч. Театр-музей Дали в Фигерасе // Фонд «Гала-Сальвадор Дали», «Триангле посталс» (рос.)