Аттила (мундир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аттіла (мундир))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міхай Ковац, угорець, засновник кавалерії США, вдягнений в атиллу
Аттила лейтенанта гусарів

Атти́ла (нім. Attila) — короткий плащ угорського національного одягу, на основі якого згодом виник однойменний мундир угорських гусарів. Традиційно полки гусарів формувалися з рекрутів саме угорської частини Австрійської імперії, а потім дуалістичної монархії Австро-Угорщина. Як наслідок, риси народного одягу перейшли на гусарський мундир. З 1849 року аттили почали замінювати інший вид мундиру — доломан (теж на основі угорського народного костюму).

Коріння аттіли сягають 16 ст., коли угорці почали носити короткі плащі на одне плече. Вони були прикрашені шнурами, які і майбутня уніформа гусарів. Ці плащі були щоденним одягом як звичайних селян, так і шляхетних осіб, чиновників.

Аттіла гусарів армії Австро-Угорщини[ред. | ред. код]

Цей вид мундиру шився з світло-синього, або темно-синього сукна (залежно від полку). Комір такого ж кольору, як і мундир. Обкантований шнуром жовтого кольору. Спина та рукави теж прикрашені орнаментом зі шнурів. На лівому плечі петлиця.

На грудях пришито 5 пар шнурів (бранденбургів) для застібання аттили. З одного боку вони пришиті у вигляді трилисника, а з другого зроблені для виконання своєї функції. Шнури на правій частині мають на кінці ґудзики, а на лівій — петлі. Ґудзики теж мають специфічну назву — «маслини». На передній частині в районі стегон пришиті кишені.

В офіцерському мундирі замість жовтого шерстяного шнуру використовувався золотий. Залежно від полку ґудзики або позолочені, або посріблені. Також на комірці прикріплялися різна кількість і колір зірочок, залежно від рангу.

До 1906 року такі ж мундири носили вояки гонведу — угорського ландверу[1].

Кольори мундиру і «маслин» різних полків[ред. | ред. код]

Полк Аттіла «Маслини»
8 темно-синій жовтий
3 темно-синій жовтий
1 темно-синій жовтий
15 темно-синій жовтий
5 темно-синій білий
9 темно-синій білий
13 темно-синій білий
11 темно-синій білий
14 світло-синій жовтий
2 світло-синій жовтий
10 світло-синій жовтий
6 світло-синій жовтий
4 світло-синій білий
12 світло-синій білий
7 світло-синій білий
16 світло-синій білий

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Парадный мундир гонведа М.1906 http://ah.milua.org/austria-hungaria/uniform/honved/parade1906/parade1906.htm[недоступне посилання з лютого 2019]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Униформа и знаки различия Австро-Венгерской армии 1914—1918 г. Армейские гусарские полки [1] [Архівовано 17 січня 2012 у Wayback Machine.]
  • Аттила, род одежды. Энциклопедический словарь Ф. А. Брокгауза и И. А. Ефрона.[2] [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.]